Hvis du vil vide noget om røgspredning og trækforhold, så er det lærerigt at betragte strømningen omkring en bygning. Figurerne her på siden illustrerer strømningsforholdene, dels omkring en bygning med fladt tag, dels omkring en bygning med tagrejsning. Illustrationerne gælder en situation, hvor vinden er let til jævn (3 m/s eller mere).
Bemærk:
En skorsten på et fladt tag skal være ret høj, hvis den skal gå fri af området med kraftig turbulens.
Det er lettere at opnå optimale skorstensforhold for et tag med rejsning end for et fladt tag.
|
Vinden blæser fra venstre vinkelret ind mod bygningen. Linjerne med pile viser luftens strømning. På bygningens vindside er der overtryk, mens der er undertryk på læsiden. |
Der er et ret afgrænset område med store forstyrrelser i luftstrømningen fra bygningens forkant til et par hushøjder bag bygningens bagkant. Strømningen er her præget af kraftige turbulente hvirvler. Langs jordoverfladen og taget kan strømningen lokalt være rettet imod vindretningen (recirkulation). Dette område kan betegnes recirkulationszonen. Det er problematisk, hvis en skorsten udmunder i recirkulationszonen.
Figuren viser hvordan strømlinjerne ser ud, betragtet som gennemsnit over et længere tidsrum. Men strømningen i recirkulationszonen er meget turbulent, d.v.s. at strømningens hastighed og retning varierer hurtigt og tilfældigt i zonen.
Flere detaljer om strømningen omkring et hus med fladt tag kan ses på siden Strømning, fladt tag - detaljer.
Meget ofte vil en skorsten på et fladt tag udmunde i et område med recirkulation. Det er ikke godt for skorstenstrækket, og det sikrer heller ikke, at røgen kan spredes uden gene for omgivelserne. Røgfanen vil have tendens til at blive spredt hurtigt og kraftigt ned mod jordoverfladen umiddelbart efter bygningen.
Hvis du har et fladt tag og er fri til at placere skorstenen, hvor du ønsker, kan du gøre dig følgende overvejelser:
Som udgangspunkt er en placering midt på taget at foretrække. Skorstenen skal dog være ret høj for at komme fri af turbulente hvirvler. En ældre tommelfingerregel om "afstrømningsvinklen" kan evt. bruges som rettesnor for højden.
Af hensyn til dine naboer kan du overveje at placere skorstenen længst muligt fra dem.
Hvad er den fremherskende vindretning? Du bør undgå at placere skorstenen i læsiden af taget i forhold til den fremherskende vindretning. Andre steder er der bedre chance for at skorstenen kommer fri af turbulente hvirvler.
Overvej også, hvor ventilationsluften til dit eget hus kommer ind. Hvis du har luftindtag på læsiden af huset, vil der være risiko for, at du trækker forurenet luft ind i dit eget hus.
Flere detaljer om strømningen omkring et hus med fladt tag kan ses på siden Strømning, fladt tag - detaljer.
|
|
Figuren herover viser et hus, hvor taghældningen er 30 grader. Vinden blæser fra venstre vinkelret mod bygningen. Linjerne med pile viser luftens strømning. På bygningens vindside er der overtryk, mens der er undertryk på læsiden.
Lige som for bygningen med fladt tag (øverst på siden) er der et område med recirkulation på læsiden af huset. Her er det uheldigt at lade en skorsten udmunde.
Men på et tag med hældning har man bedre mulighed for at bygge en skorsten, der går fri af recirkulationszonen. Man kan opnå det ved at placere skorstenen i tagryg, uden at skorstenen behøver at være voldsomt høj.
|
|
Hvis skorstenen er placeret i lav højde over taget, vil man specielt kunne få problemer med store røgkoncentrationer helt tæt ved huset, når vinden blæser skråt ind mod huset. Situationen er vist i figuren herover, hvor vinden har en indfaldsvinkel på 30 grader (der er vist et skråt snit igennem huset). På husets læside vil strømningen blive trukket ned langs tagfladen .
Problemet er størst, hvis skorstenen udmunder på læsiden af huset under tagryg, og når indfaldsvinklen er 45-75 grader. Strømningen vil da føre røgen til jorden tæt ved huset.
Dette er en oplagt grund til, at man bør undgå at lade en skorsten udmunde under tagryg. En sådan skorsten fører ydermere til et andet problem, når tagfladen befinder sig i husets vindside. Så vil der være overtryk ved skorstensmundingen, og dermed dårligt træk.
Flere detaljer om strømningen omkring et hus med tagrejsning kan ses på siden Strømning, tag med rejsning - detaljer.
Sammenligning af spredning: Fladt tag kontra tag med rejsning.
Eksempelsamling om skorstene og spredning. Brændefyringsguiden indeholder en omfattende eksempelsamlingen om skorstene og spredning. Eksempelsamlingens formål er – for et konkret hus – at give brugeren mulighed for at danne sig et kvalificeret skøn over effekten på spredningsforholdene af at ændre på skorstenens placering eller højde.