Lovligt og ulovligt brændsel - herunder træpaller

I brændeovne og brændekedler må man udelukkende fyre med rent træ. Der må ikke fyres med nogen form for affald eller affaldstræ, herunder træpaller, uanset oprindelsen. Det fremgår af nedenstående gennemgang.

I Luftvejledningen (http://www2.mst.dk/udgiv/Publikationer/2001/87-7944-625-6/pdf/87-7944-625-6.PDF) side 79 står der om brændeovne:

Det skal specielt bemærkes, at der skal anvendes rent træ i brændeovne. Brændeovne må således ikke anvendes til afbrænding af affald, såsom bemalet træ, imprægneret træ, spånplader, MDF-plader eller øvrigt husholdningsaffald. Avispapir kan dog anvendes til optænding.

Man må således ikke brænde malet træ, imprægneret træ, rester af spånplader og MDF-plader. Det er heller ikke tilladt at brænde træpaller, selvom træet i sig selv ser ud til at være rent og ubehandlet. Træpaller er specielt problematiske, for de kan være imprægneret med farveløst PCP (pentachlorphenol), som ved forbrænding danner store mængder af det meget giftige dioxin. Der foreligger fra Miljøstyrelsens et telefonreferat om engangspaller, som entydigt fastslår at de er affald, som ikke må brændes i private anlæg. Gamle hegn, udhuse og andre trækonstruktioner, som det efter nedrivning kan være fristende at fyre med, kan også være behandlet med PCP-holdig træbeskyttelse.

Affald defineres i Affaldsbekendtgørelsen § 2. således: Ved affald forstås i denne bekendtgørelse ethvert stof og enhver genstand, jf. bilag 2, som indehaveren skiller sig af med, agter at skille sig af med eller er forpligtet til at skille sig af med.

Alle former for træ, der har været produceret til eller anvendt til andre formål end brændsel, er derfor per definition affald, og det skal i henhold til affaldsbekendtgørelsen bortskaffes til godkendt affaldsbehandling, som kan være genbrug, forbrænding eller deponering.

Enhver affaldsproducent er ansvarlig for, at affald bortskaffes i henhold til kommunens anvisning, så enhver overdragelse af affaldstræ, herunder træpaller, til andre end godkendte affaldsbehandlere er ulovligt og strafbart, uanset om der er betaling involverer eller ej.

Lovlige biobrændsler

Alle biomasse brændsler, der lovligt kan brændes i mindre private fyringsanlæg er defineret i Biomassebekendtgørelsen bilag 1, som er en udtømmende positivliste over biomasseaffaldstyper, som må brændes i mindre fyr.

Det vigtigt at bemærke, at biomassebekendtgørelsen udelukkende omhandler biomasseaffald der kommer fra:

samt brændselspiller og brændselsbriketter fremstillet af sådant biomasseaffald.

Denne type biomasseaffald kan uden kommunal anvisning brændes i kraft- eller varmeproducerende anlæg, der er indrettet til fyring med fast brændsel, eller afsættes til forbrænding i sådanne anlæg.

Da brændeovne og brændekedler er varmeproducerende anlæg, så er det tilladt et brænde biomasseaffald, det er optaget på listen i dem. De relevante punkter i bilaget er:

Se hele listen i bilaget her (i popup-vindue)

Det er stort set kun rent træ, og træ med en lille smule lim, det er tilladt at brænde. Det er formentlig kun limtræ og krydsfiner der indeholder mindre end 1 % lim, hvor spånplader og MDF plader indeholder 6-9 % lim.

Fossile brændsler

Der findes en række fossile brændsler, som i nogen udstrækning anvendes i brændeovne og kedler. Det er først og fremmest energikoks, men i en vis udstrækning også koks, kul, kulbriketter og brunkulsbriketter.

Alle fossile brændsler belaster miljøet med CO2, hvor træ og anden biomasse er CO2-neutrale, hvilket betyder, at det har optaget lige så meget CO2 fra atmosfæren under væksten, som der frigives ved forbrændingen.

Det frarådes generelt at anvende fossile brændsler i brændeovne og kedler, dels fordi de ikke er CO2-neutrale og dels fordi de typisk indeholder flere miljøproblematiske stoffer, specielt svovl og forskellige tungmetaller.

Der findes en særskilt webside om energikoks (petrokoks) (siden findes i gruppen af sider For Alle)

Referencer