Råd fra Fyr-fornuftigt kampagnen
Under fyringen er det vigtigt, at forbrændingen bliver så fuldstændig som mulig. Ellers vil der frigives partikler og gasser, som kan sætte sig som sod i skorstenen eller slippe uforbrændt ud til miljøet. Derfor skal du sørge for rigelig luft.
Sørg for at tilføre rigeligt med luft – især i starten, hvor det gælder om at få temperaturen hævet hurtigst muligt. Kunsten er at skabe så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding med klare gule flammer og ingen røg.
Hvis du har behov for, at ovnen ikke varmer på fuld styrke, er det bedre at regulere varmen ned ved at lægge mindre brænde på end ved at lukke ned for luftspjældene.
Skru først ned for lufttilførslen, når der ikke er flere gule flammer og der kun er glødende trækul tilbage. Klart glødende trækul har afgivet alle træets gasser, og det brænder rent med kun lidt primær luft. Og når ovnen går ud, suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.
De fleste brændeovne har både en primær og sekundær lufttilførsel. Spjældet til den primære luft sidder typisk i askeskuffen og tilfører brændkammeret luft nedefra. Spjældet til den sekundære luft sidder længere oppe på ovnen og tilfører luft til røggasserne over brændet. Begge lufttilførsler kan reguleres af brugeren.
De fleste nyere brændeovne har også tertiærluft, som tilføres via en række huller eller spalter bagerst/øverst i brændkammeret. Den tertiære luft kan normalt ikke reguleres, for enten er det en fast åbning, eller det reguleres automatisk af røggas-temperaturen.
Brændeovne er forskellige, og det er kun muligt at give nogle helt generelle retningslinjer for, hvordan du styrer lufttilførslen.
Hvis din brændeovn er så ny, at du stadig har brugervejledningen, så læs den grundigt. Brugervejledningen vil normalt give dig den bedste vejledning i, hvordan du styrer din brændeovn.
Hvis du ikke har en brugervejledning, så følg i stedet nedenstående råd:
Ved optænding skal både det primære og sekundære luftspjæld stå helt åbne.
Når ilden har godt fat i brændet, det vil som regel sige efter ca. 10 minutter, kan du skrue lidt ned for primærluften. Det sekundære luftspjæld skal forblive åbent.
Når der kun er gløder tilbage, kan du lukke næsten helt for den primære luft. Skru også gerne ned for den sekundære lufttilførsel.
Start forfra hver gang du lægger nyt brænde på.
Når du lægger mere brænde på, skal du skrue op for luften, mens flammerne igen er mørkegule. Du må ikke lægge brænde på og skrue ned for lufttilførslen om aftenen i et forsøg på at have gløder næste morgen.
Gør du det, udsætter du hele nabolaget for store mængder sundhedsskadelig røg, og din skorsten udsættes for unødig meget sod med risiko for skorstensbrand. Hvis du lukker helt ned for luften, er der også risiko for dannelse af den giftige luftart kulilte (CO). Den er farveløs og lugtfri og kan i værste fald sive ud i huset om natten og være dødsensfarlig. Hvis din ovn er lidt utæt, og skorstenen er meget sodet, er der yderligere risiko.
Se filmen Der skal luft til (2 minutter), der stammer fra Fyr-fornuftigt-kampagne.
Uddybning på siden Optimal fyring > Optænding og fyringsteknik