Sørg for rigeligt luft

Råd fra Fyr-fornuftigt kampagnen

Under fyringen er det vigtigt, at forbrændingen bliver så fuldstændig som mulig. Ellers vil der frigives partikler og gasser, som kan sætte sig som sod i skorstenen eller slippe uforbrændt ud til miljøet. Derfor skal du sørge for rigelig luft.

Luft til optændingen

Sørg for at tilføre rigeligt med luft – især i starten, hvor det gælder om at få temperaturen hævet hurtigst muligt. Kunsten er at skabe så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding med klare gule flammer og ingen røg.  

Undgå at fyre for fuglene

Hvis du har behov for, at ovnen ikke varmer på fuld styrke, er det bedre at regulere varmen ned ved at lægge mindre brænde på end ved at lukke ned for luftspjældene.

Skru først ned for lufttilførslen, når der ikke er flere gule flammer og der kun er glødende trækul tilbage. Klart glødende trækul har afgivet alle træets gasser, og det brænder rent med kun lidt primær luft. Og når ovnen går ud, suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.

Primær, sekundær og tertiær luft

De fleste brændeovne har både en primær og sekundær lufttilførsel. Spjældet til den primære luft sidder typisk i askeskuffen og tilfører brændkammeret luft nedefra. Spjældet til den sekundære luft sidder længere oppe på ovnen og tilfører luft til røggasserne over brændet. Begge lufttilførsler kan reguleres af brugeren.

De fleste nyere brændeovne har også tertiærluft, som tilføres via en række huller eller spalter bagerst/øverst i brændkammeret. Den tertiære luft kan normalt ikke reguleres, for enten er det en fast åbning, eller det reguleres automatisk af røggas-temperaturen.

Har du styr på luftspjældene?

Brændeovne er forskellige, og det er kun muligt at give nogle helt generelle retningslinjer for, hvordan du styrer lufttilførslen.

Hvis din brændeovn er så ny, at du stadig har brugervejledningen, så læs den grundigt. Brugervejledningen vil normalt give dig den bedste vejledning i, hvordan du styrer din brændeovn.  

Hvis du ikke har en brugervejledning, så følg i stedet nedenstående råd:

Fyr ikke over om natten ved at skrue ned for lufttilførslen

Når du lægger mere brænde på, skal du skrue op for luften, mens flammerne igen er mørkegule. Du må ikke lægge brænde på og skrue ned for lufttilførslen om aftenen i et forsøg på at have gløder næste morgen.  

Gør du det, udsætter du hele nabolaget for store mængder sundhedsskadelig røg, og din skorsten udsættes for unødig meget sod med risiko for skorstensbrand. Hvis du lukker helt ned for luften, er der også risiko for dannelse af den giftige luftart kulilte (CO). Den er farveløs og lugtfri og kan i værste fald sive ud i huset om natten og være dødsensfarlig. Hvis din ovn er lidt utæt, og skorstenen er meget sodet, er der yderligere risiko.

Film om fyring

Se filmen Der skal luft til (2 minutter), der stammer fra Fyr-fornuftigt-kampagne.

Se også

Uddybning på siden Optimal fyring > Optænding og fyringsteknik