De senere års stigende opmærksomhed på udledningen af sundhedsskadelige stoffer fra brændefyring, specielt partikler, har naturligt nok medført en stigende interesse for, hvordan man kan reducere udledningen af specielt partikler.
Der findes velkendte og effektive metoder til at rense røgen fra fyring med træ i industrielle anlæg, men der er langt mere problematisk at rense røgen fra brændeovne og –kedler, fordi forbrændingen i dem er langt dårligere end i de store anlæg. Det er derfor meget vanskeligt at lave en rensning, som altid vil virke ordentlig på enhver brændeovn eller brændekedel og samtidig er prismæssig overkommelig.
Der er i de senere år udvikler forskellige mindre renseteknologier til at rense røgen fra brændeovne og -kedler, men der er endnu ikke nogen af dem der kan købes i Danmark. Flere af dem er også stadig på udviklings- og produktmodningsstadiet. For at samle viden og erfaring med disse renseteknologier udbød Miljøstyrelsen i 2007 et projekt om ”Afprøvning af teknologier til røggasrensning og forbrændingsforbedring der kan monteres på eksisterende brændeovne og brændekedler”.
Projektet er udført i 2008 og 2009 i samarbejde mellem FORCE Technology, Danmarks Miljøundersøgelser og Teknologisk Institut. Projektrapporten (på engelsk) vil udkomme i løbet af foråret 2010, og hovedresultaterne vil blive inkluderet her i "Brændefyringsguiden", med direkte link til rapporten.
Projektet "Afprøvning af teknologier til røggasrensning og forbrændingsforbedring der kan monteres på eksisterende brændeovne og brændekedler”. Det overordnede formål med projektet er at identificere og afprøve egnede teknologier til røggasrensning og/eller forbrændingsforbedringer, der kan eftermonteres på eksisterende brændeovne og brændekedler. Projektet er et demonstrationsprojekt for fungerende teknologier, hvor der findes dokumentation for en rensningseffekt. Teknologier der kan fabriksindbygges i nye ovne og kedler, er således ikke omfattet. Ældre brændeovne og brændekedler har generelt et højere forureningsniveau end nyere ovne og kedler, og potentialet for effekten af forureningsbegrænsende teknologier er derfor størst for de ældre brændeovne. Projekt er derfor specielt rettet mod forureningsbegrænsende teknologier, der kan monteres på ældre kedler og brændeovne. Projektet består af to dele, hvor det første er en række laboratorietest af de udvalgte teknologier, som udføres på Teknologisk Instituts teststand i Århus. Her måles bl.a. teknologiernes rensningseffektivitet overfor parametre som partikler, VOC, dioxin og lugt. Anden del er en afprøvning af flere eksemplarer af teknologierne på eksisterende brændeovne og brændekedler i danske hjem. Her opsamles brugernes og naboerne meninger og erfaringer med teknologiernes effekt, udseende mv. Der udføres udeluftmålinger i et område, hvor mange eller alle huse tæt på målestationen er forsynet med renseteknologier. Der opsamles viden om teknologiernes salgspris, installationsomkostninger, vedligeholdelses, driftsudgifter, levetid mv. |
Brændefyringsguiden er udarbejdet i 2009; arbejdet har været støttet af Miljøstyrelsens tilskudsordning til udvikling og afprøvning af brændefyringsteknologier.
Se omtale af Miljøstyrelsens Tilskudsordning til miljøeffektiv brændefyringsteknologi og af de 10 projekter, der er støttet i perioden 2008 – 2009.