Mange klager over røggener er yderst problematiske at håndtere for kommunerne, fordi røggenen kan være en del af en verserende nabokonflikt eller ligefrem ”nabokrig”.
En undersøgelse, som Norstat Danmark (www.norstat.dk) har lavet for Søndagsavisen i starten af 2008 viste, at mere end halvdelen af befolkningen har følt sig generet af en nabo, og 28 procent har haft en decideret konflikt med deres nabo. Kun omkring hver fjerde af dem har prøvet at løse konflikten ved at sætte sig ned sammen med modparten og tale sig til rette.
Årsagen til mange nabokonflikter er - ganske kort beskrevet - en kombination af manglende kendskab til naboen, af at være meget opsat på at hævde sin ret til territoriet og til at bestemme, og manglende evne til at tale om problemerne.
Stridigheder og direkte fjendskab mellem naboer har ofte helt banale årsager. Parcelhusejernes Landsforening (www.parcelhus.dk) får masser af henvendelser fra husejere og grundejerforeninger, og ifølge foreningen er de mest almindelige stridsspørgsmål:
Skyggende træer
Fælleshegn
Støj fra motoriserede haveredskaber
Dyrehold i form af høns, hunde, katte og bier
Haveaffaldsdynger op ad hegn og hække
Røg- og lugtgener fra brændeovne, pejse og grill
Tilbygninger og 1. sals-byggerier
Afbrænding af haveaffald
Ændringer af farver på hus og tag
Vognmands- og andre erhverv, der larmer og skæmmer i private områder
Når en nabokonflikt først er startet, så ophobes stridspunkterne ofte, så det omfatter flere af årsager. En klage over røggener kan derfor ofte få meget større fokus fra klagerens side end genen egentlig berettiger til, så han ikke stilles tilfreds, medmindre genen fuldstændig ophører. Med andre ord er tolerancegrænsen meget lavere for klageren end den ville være uden nabokonflikten, og derved også meget lavere end den er for kommunens sagsbehandler, som skal vurdere, om der er tale om en væsentlig lugtgene.
Mange kommuner har tilbagevendende klagere, hvor det er vanskeligt at påvise at der er tale om en væsentlig gene, fordi klageren tilsyneladende har en meget lav tolerancegrænse. F.eks. er det almindeligt, at der er synlig røg og mere lugt i 5-15 minutter ved optænding, og i nogle minutter ved påfyring, som ofte sker med 1-2 timers mellemrum, og sådanne kortvarige episoder vil normal ikke blive betragtet som en væsentlig gene.
Nabokonflikter er vanskelige at løse, for begge parter mener, at det er den anden part, der bærer hele skylden for konflikten. En forudsætning for at løse konflikten er, at begge parter er indstillet på at finde en løsning, uden at ”skylden” bliver placeret. En uafhængig konfliktmægler kan være meget befordrende for at løse nabokonflikter, og der findes også professionelle konfliktmæglere.
Mange kommuner har udarbejdet materiale og anvisninger for klager og håndtering af klager, samt forhold omkring godt naboskab. På Viborg Kommunes hjemmeside findes f.eks. gode oplysninger om, hvordan klager håndteres, og der er også gode råd om løsning af nabokonflikter, bl.a. i folderen Godt naboskab: http://www.viborg.dk/db/Kommune.nsf/Alle/72E070C4384A2940C12575A100403B4D?OpenDocument
Uddybende materiale om nabokonflikter kan findes i følgende artikler på websiden Bolius:
Derfor bliver naboer uvenner: http://www.bolius.dk/nyheder/artikel/derfor-bliver-naboer-uvenner/
God naboskik: http://www.bolius.dk/viden-om/love-regler-og-aftaler/artikel/god-naboskik/
Se TV udsendelsen Nabokrig fra DR1 Dokumentaren på: http://www.dr.dk/DR1/Dokumentar/2009/1111103745.htm
Center for Konfliktløsning: www.konfliktloesning.dk
Åben Konfliktrådgivning Århus og Åben Konfliktrådgivning Favrskov: www.konfliktraadgivning.dk