Der er ikke hjemmel i miljøbeskyttelses-, plan- eller varmeforsyningsloven til at forbyde anvendelse af brændeovne og brændekedler i konkrete boligområder. Imidlertid findes der alligevel steder, hvor der er indført forbud, men med baggrund i andre regler.
Ifølge § 12 i Brændeovnsbekendtgørelsen kan kommunalbestyrelsen i en kommunal forskrift fastsætte bestemmelser om forureningsbegrænsende foranstaltninger over for faste anlæg til energiproduktion, indrettet til fyring med fast brændsel, i nærmere klart angivne områder i kommunen. Med § 12 er det ikke muligt at udstede et generelt forbud mod brændeovne i et boligområde.
Der er ikke hjemmel i planloven til at forbyde anvendelsen af træbaseret opvarmning i den enkelte bolig.
Der er ikke hjemmel i varmeforsyningsloven til at forbyde anvendelse af faste anlæg til energiproduktion fyret med fast brændsel i fjernvarmeområder.
I nogle fjernvarmeområder har betalingsreglerne en meget høj grundafgift og en meget lav forbrugsbetaling, og det betyder, at der reelt ikke er nogen besparelse ved at anvende en brændeovn til supplerende opvarmning. I sådanne områder vil brændeovne typisk kun blive anvendt til hyggefyring, og derved vil potentialet for røggener også følge den mindre anvendelse.
Der er ikke hjemmel i miljøbeskyttelses-, plan- eller varmeforsyningsloven til at forbyde anvendelse af brændeovne og brændekedler i konkrete boligområder. Imidlertid findes der alligevel steder, hvor der er indført forbud, men med baggrund i andre regler, f.eks.
Forbud i en lokalplan der er formuleret således: På boligparceller er det ikke tilladt at opføre skorstene til pejse eller brændeovne af hensyn til bebyggelsens karakter og helhedspræg.
Forbud mod installation af brændeovne i lokale boligforeninger.