Hvis din skorsten forårsager røggener hos naboer, så kan de pågældende klage til kommunen, som er forpligtiget til at behandle alle klagesager.
Kommunen vil typisk sende dig et brev med orientering om, at der er klaget over røggener fra dit fyringsanlæg, og hvad det videre forløb i sagen vil være. Se et eksempel på et brev her. Der er dog stor forskel på håndteringen af klagesager i forskellige kommuner, så mange andre fremgangsmåder kan forekomme.
Kommunens sagsbehandlere vil ofte besigtige dit fyringsanlæg sammen med skorstensfejeren, og du vil eventuelt blive instrueret i korrekt fyring og anvendelse af godt tørt brænde. Røggener kan skyldes forkert fyring og/eller for dårligt (for vådt) brænde.
Kommunens sagsbehandlere skal vurdere om klagen er berettiget, d.vs. om der er tale om væsentlig gene. Hvis kommunens sagsbehandlere anser klagen over røggene berettiget, vil de typisk give dig påbud om at fjerne generne. Sådan et påbud vil normalt indeholde forslag til hvordan generne kan nedbringes/fjernes, f.eks. ved at anvende bedre fyring og/eller brænde, anskaffe en ny og bedre brændeovn, forhøje og/eller flytte skorstenen. Se eksempel på påbud her.
Det vil dog alene være dit ansvar at gøre det nødvendige for at fjerne røggenerne. Hvis det ikke lykkes, så kan kommunen i sidste ende forbyde brugen af fyringsanlægget.
Uddybende materiale om røggenesager kan findes i gruppen af sider For fagfolk.