Optænding fra oven - "Top down" optænding

Optænding fra oven - det er en let og effektiv metode til at nedsætte luftforureningen fra brændefyring betydeligt.

Med denne metode brænder brændet ovenfra og nedefter. Sammenholdt med traditionel optænding sker forbrændingen mere gradvis, og forbrændingsprocessen kan bedre styres. De gasarter, der udvikles, strømmer gennem den varme flamme og udbrænder helt.

Ilden bliver antændt fra oven og brænder nedefter - som et stearinlys.

Hvis du har en ældre muret skorsten, der ikke er isoleret, kan det måske være vanskeligt at få  metoden med optænding fra oven til at virke. Måske opnår du ikke hurtigt nok en høj temperatur, som sikrer ordentligt træk, men du bør prøve, om du kan få det til at virke. Se Tips om traditionel optænding.

Se metoden demonstreret på film.

Se en film, der demonstrerer fremgangsmåden.

Hvordan?

Kernen i metoden er at bygge et "optændingsmodul". Følgende er et eksempel på, hvordan optænding fra oven kan udføres, men vær opmærksom på, at optændingsmodulet kan opbygges på flere måder. Bl.a. kan det være hensigtsmæssigt med flere optændingspinde, specielt hvis man har en muret skorsten, der er sværere at opvarme end en stålskorsten.

Hvad har du brug for til et optændingsmodul?

  • 4 pinde af helt tørt træ med en længde på 15-20 cm og et tværsnit på omkring 3 x 3 cm.

  • En optændingsrulle eller anden optændingshjælp. En optændingsrulle er en rulle af paraffinbehandlede træspåner.

Af disse bestanddele kan man bygge et lille 'optændingsmodul', der anbringes oven på brændet.

 

Hvordan opbygges optændingsmodulet?

Anbring to pinde med lidt afstand og læg to pinde på tværs ovenover. Optændingsrullen anbringes imellem de to nederste pinde.

 

Hvor anbringes optændingsmodulet?

Først skal du lægge almindelige brændestykker - der ikke er for tykke - til rette i din ovn. Fyld den i henhold til ovnens brugsanvisning. Oven på brændet anbringer du optændingsmodulet og antænder det. Sørg for rigelig luft i starten.

Til venstre er vist, hvordan brændet kan anbringes i ovne med forskellig facon. Optændingsmodulet anbringes øverst.

 

 

Mere om metoden

I Danmark har nogle brændeovnsfabrikanter længe anbefalet optænding fra oven.

Optænding fra oven nedsætter partikelforureningen ganske betydeligt. En meget stor del af partikelforureningen stammer fra optænding, så en bedre optænding muliggør en drastisk nedsættelse af forureningen. I henhold til undersøgelser fra Schweiz reduceres partikeludsendelsen - som gennemsnit over nogle timer - med 50-80%.

Metode med optænding fra oven anbefales kraftigt i Schweiz. En schweizisk artikel giver nogle fakta om gevinsterne ved at bruge metoden. Se artiklen Influence of ignition and operation type on particle emissions from residential wood combustion af Thomas Nussbaumer m.fl (2008) eller en teknisk rapport.