DMU's forside FagdataCenter forside Interviewdata forside
Stofudvaskning fra dyrkede arealer
Bedriftsløsningen
Daisy modelberegning
Øvrige programmer
Databaser
Dokumentation
Vejledninger
Adresser
WorkShop og møder
Indberetning
Hints til BL3'
Nyttige links
Hints til BL3' 

Her på siden vil du finde links til forskellige gode oplysninger om brugen af BL3'. Du kan gå til de enkelte oplysninger via links eller du kan læse dem alle nederst på siden.

l Markbegrebet i BL3

l Slette en mark

l Historikproblemer

l Høsttidspunkter

l Ændring af bedriftsnummer

l Udbringningsmåder af husdyrgødning

l Gødningsproduktion

l Sikerhedskopiering

Opdateret 30.6.2010 Vedligeholdes af:Pia Grewy Jensen

Markbegrebet i BL3
I Bedriftsløsningen opfattes marker som værende hovedmarker og delmarker. En hovedmark er adskilt af faste fysiske rammer, som bygninger, veje m.m. Delmarker er de enkelte marker. En Ejendom har måske kun 1 hovedmark. D.v.s. En mark hvor "markskellet" er fysiske faste rammer, herunder har landmanden så 1 til 10 delmarker adskilt af almindelige markskel og hvorpå der dyrkes noget forskelligt og foregår forskellige behandlinger, som gødskning, pløjning m.v..
Denne konstruktion har været bedriftsløsningens filosofi i mere end 10 år. Det medfører besværligheder indenfor LOOP, idet man her følger markplanen og har en anden opfattelse af hoved og delmarksbegrebet. Det giver problemer i forbindelse med ændringer i en markplan hvor en mark kan have et nummer i et høstår for at blive slået sammen med en anden mark i næste høstår, for igen at opstå året efter. I BL er det sådan, at hvis man først sletter en mark kan man ikke genbruge dette mark nummer igen senere. Nummeret er for altid ubrugeligt. Jeg kan ikke gennemskue hvordan vi kan komme uden om dette problem og har talt med LR om det. Deres bud er at markere marken som "ikke til rådighed" hvilket medfører at markerne figurerer i BL3's markplan uden der dog foretages noget på marken. Man kan så når man skal bruge nummeret til en anden mark, markere marken som værende til rådighed igen.

Slette en mark
En mark slettes ved at højreklikke på marken og vælge slet. Der kommer en ny pop-up menu hvor der vælges mark. Der kommer et vindue hvor man kan vælge "Hovedmark og tilhørende delmarker" eller "delmark", hvis der er tastet delmarker ind på marken. Vælg delmark, der bliver nu mulighed for at vælge "alle høstår", "Fra dette høstår og frem" eller "dette høstår". Vælg dette høstår. Denne metode er den eneste mulighed for at genbruge marknumre, d.v.s. delmarknumre. Hovedmarker (marker uden underopdeling kan ikke genbruges).

OBS: Hvis der slettes en mark skal man altid sørge for at nulstille historikken for marken, da arealet ellers ikke bliver tilgængeligt for andre marker og man opnår negative delarealer i markhistorikken.

Skulle man ved et uheld være kommet til at slette en mark kan man exportere ejendommen til pgj@dmu.dk med en beskrivelse af hvilke marker det drejer sig om. Jeg vil så genopretten markerne.

Historikproblemer
Negative delarealer i historik kan forekomme, hvis der er indtastet historik for marken med en tidligere version af BL3'. Der nulstilles i markhistiorikken for de marker der indgår en tidligere mark med et negative delareal og historikken genindtastes.

Skulle du få problemer med at få historikken til at stemme kan problemet løses ved at sende en eksport af ejendommen til pgj@dmu.dk

Høsttidspunkter
Der skal principielt altid indtastes høsttidspunkter for en afgrøde.Et høsttidspunkt er en dato der anvendes til at sikre at der er kronologi i dato for pløje så og høst og for at kunne kontrollere  gødningsudbringninger.
Konverteringsprogrammet kontrollerer sammenhængen mellem disse tidspunkter op mod udbytte linierne, med undtagelse af arealstøtte linien.
Sammenhæng mellem pløje, så og høst kontrolleres af indtastningsprogrammet.
For græsmarker til slet eller/og til afgræsning indtastes sidste slettidspunkt/sidste afgræsningsdato.
På en mark med korn med udlæg skal udlægget defineres som tilføj afgrøde (d.v.s. en efterafgrøde (termin 2)) hvis der er et udbytte af udlægget enten i form af høst, slet eller afgræsning. Der indtastes endnu en høstdato for udlægget (efterafgrøden(termi 2)), sidste dato for hændelse for efterafgrøden.

Ændring af bedriftsnummer
kan ske med en patch (programstump) LR har liggende på deres hjemmeside, som kan hentes på denne adresse, under EDB, Bedriftsøsning, Markstyring, hent filer.

Udbringningsmåder af husdyrgødning
De udbringningsmåder vi kender fra interviewdata relaterer sig til de udbringningsmåder, der skelnes mellem for værdital for husdyrgødning i Håndbog for Plantedyrkning. I BL3 anvendes en lidt anden terminologi, vi har derfor koblet maskinhandlingerne på vores terminologi som følgende:

Fl. gødning, nedfældning Nedfældet
Fl. gødning, udsprøjtet Udsprøjtet/bredspredt
Gylleudlægning Slangeudlægning
Gødningsudbringning_E For gødningstyper hvor udbringningsmåden har betydning antages udbringningsmåden  udsprøjtet.
Gødskning, Egenmaskine

Gødningsproduktion
Per Hansen, Vejle Amt, har fundet problemer med normtal for gødningsproduktion for årssøer med grise på delvis spaltegulv. Han har kontaktet Landskontoret for planteavl, der har fortalt at for denne husdyrgødningstype i 1998 har de undervurderet vandmængderne i gødningen. Dette medfører at man for at få mængderne til at passe skal korrigere korrigere gødningsmængderne for denne gødningstype.

Sikkerhedskopiering
Den sikkerhedskopierings funktionalitet, der er i BL3, kan kun sikkerhedskopiere til disketter og en ejendomsdatabase fylder meget. Derfor foreslåes det at sikkerhedskopiering foretages ved at kopiere hele området c:\bedriftw til et netværksdrev. Kopiering af hele området sikrer at programmer og data passer sammen. Hvis man kun kopierer ejendommene kan man på et tidspunkt risikere at programmer, datastrukturer og andre vigtige filer ikke passer sammen.
Hvis man, uden at kopiere hele området vil, sikre at ejendommene altid passer sammen med den version af programmer, der ligger på PC'en, skal sikkerhedskopiering foregå ved at exportere ejendomme fra BL3 med export funktionen. Ejendommene kan så importeres igen.med import funktionen