Forside In English   
 
Forside
Baggrund
for projektet
Tidligere
undersøgelser
Undersøgelses
programmet
Resultater
Litteratur,
emne opdelt
Litteratur,
alfabetisk opdelt
Links

Skjern Å Naturprojektet

Undersøgelse af effekterne ved Skjernåens genslyngning.

Delprojekt 9

Fugle, oddere og padder

Delprojektet består af tre underdelprojekter:

9.1 Fugle

9.2 Oddere

9.3 Padder


9.1 Fugle

Formål

At overvåge udviklingen af fuglelivet og rekreative aktiviteter i Skjern Å naturprojektområdet.


Baggrund

Det forventes, at naturgenopretningsprojektet vil begunstige vilkårene for ynglende og trækkende vand- og engfugle. Naturgenopretningen er af en skala, der potentielt vil kunne give anledning til nationalt og internationalt betydningsfulde koncentrationer af disse grupper, og med den forventede diversitet i habitater og plejeforanstaltninger vil naturgenopretningen sandsynligvis tilgodese et bredt spektrum af arter.


Design og metode

Der er tidligere foretaget delvise registreringer af områdets fugleliv, senest i 1994 (Miljøministeriet, 1996). Det vil være hensigtsmæssigt, at få en grundig beskrivelse af forekomsten af fugle kort tid før naturgenopretningens start. I selve anlægsfasen vil forekomsten af fugle være påvirket af anlægsarbejdet, og det vurderes, at der ikke er behov for overvågning. En overvågning i år 2004, hvor vandløbene er tilsluttet og reguleringerne af den menneskelige aktivitet i området er implementeret, vil give et billede af korttidseffekterne af naturgenopretningen.

I 2000 udføres en registrering af ynglefugle i hele naturprojektområdet. Større fugle, dvs. vandfugle og rovfugle, registreres ved kortlægninger af territorier. Der foretages en gennemgang i april og maj med supplerende observationer i begyndelsen af juni. Registreringerne gentages i 2003/2004. Registreringerne sker efter den standard og metode, som anvendes til registrering af ynglefugle på feltstation Tipperne.


9.2 Oddere

Formål

At overvåge udviklingen af odderens forekomst i forbindelse med naturgenopretningsprojektet.


Baggrund

Forekomst af odder i Skjern Å-systemet indenfor nyere tid er registreret ved flere lejligheder. I forbindelse med den nationale kortlægning i 1984-86 (Madsen & Nielsen, 1986) blev der registreret oddere på fire lokaliteter i systemet. Ved en mindre lokal kortlægning i 1990 på i alt 54 lokaliteter i Skjern Å-systemet blev der derimod ikke registreret oddere (Madsen, 1991). Det samme var tilfældet ved den nationale kortlægning i 1991 (Madsen et al., 1992). Derimod blev der registreret odder på 13 lokaliteter ved den nationale kortlægning i 1996 (Hammershøj et. al., 1996).


Design og metode

Kortlægning af odderens forekomst foregår på basis af en internationalt standardiseret metode. Metoden sikrer, at det er oddere, der registreres og ikke beslægtede arter som f.eks. mink. Metoden bygger på det forhold, at odderen placerer sine ekskrementer enkeltvis eller i grupper på markante eller fremspringende steder (markeringspladser) ved å og søbredder som f.eks. broer, drænrør, sten, rødder og græstuer. Oddernes markeringsaktivitet er afhængig af antallet af dyr i området og af årstiden, idet markeringsaktiviteten er størst i perioden oktober - april. Kortlægning af oddere gennemføres derfor bedst i denne periode.

Langs å- og søbredder undersøges for hver 5-8 km en strækning på indtil 600 meter, f.eks. ved broer, hvor to vandløb mødes, eller hvor et vandløb løber til eller fra en sø. Findes der ikke ekskrementer eller tydelige fodaftryk efter odder, betegnes lokaliteten som negativ.

Overvågningsprogrammet indledes i efteråret 1999 med en udvælgelse af lokaliteter samt metodekalibrering Det foreslås, at lokaliteterne udvælges med baggrund i det nationale overvågningsprogram, der gennemføres med en kadence på 5 år.

Overvågningsprogrammet vil blive gennemført i årene 1999/2000 og 2003/2004. Der udvælges ca. 15 lokaliteter langs Skjern Å-systemet, som hver besøges en gang per måned i månederne oktober - april, i alt 7 besøg per år. Der indsamles odderekskrementer fra de positive lokaliteter til senere verificering.


9.3 Padder

Ringkjøbing Amt har foreslået en kvalitativ overvågning af padder i eksisterende vandhuller før anlægsarbejdet. Metoden består i lytning efter kvækkende tudser og frøer i det tidlige forår, for strandtudsens vedkommende dog hele maj måned. Derudover registreres visuelt og ved ketcherfangst forekomsten af haletudser i søer, vandhuller, grøfter og lignende vandsamlinger lidt senere på sæsonen. Det giver også mulighed for at registrere arter af salamander. Alle søer og vandhuller i området gennemgås. Kun grøfter som er vandfyldte det pågældende år undersøges, dog ikke alle strækninger i deres fulde længde.

Undersøgelserne i området vest for jernbanen er påbegyndt i 2000, og vil kunne færdiggøres i dette område samme år. Øst for landevejen starter anlægsarbejderne i foråret 2001, hvorfor en undersøgelse af paddernes udbredelse før da, formodentligt vil kunne nås i 2001.

En eventuel overvågning efter anlægsarbejdernes afslutning bør udsættes et par år. Normalt vil padder ikke være kønsmodne, før de er omkring tre år gamle. Det betyder, at der i 2003 kun er mulighed for at finde kønsmodne padder fra et ganske lille område, som kan stamme fra haletudser fra et område, der allerede i 2000 blev naturgenoprettet. Vurderingen af naturgenopretningsprojektet på bestanden af padder vil derfor være problematisk for tæt på anlægsarbejdets afslutning.


Rapportering


Statusrapport om oddere juli 2000
Statusrapport om fugle marts 2001
Statusrapport om padder april 2001
Rapport om fugle marts 2001
Rapport om oddere marts 2003


I dette delprojekt er inkluderet en egentlig status og slutrapportering af såvel oddere, fugle og padder. Ved samme lejlighed overføres der DMU

Resultater og beregninger overføres til DMUs Afdeling for Ferskvandsøkologi, der medtager nøgleresultater i den årlige rapportering. En afsluttende rapport for dette delprojekt skal foreligge i 2004. Resultaterne indgår i den samlede rapportering af overvågningen.


Projekt- og driftansvarlige institutioner

Fugle undersøges af DMUs afdeling for Kystzoneøkologi på Kalø.

Oddere undersøges af DMUs afdeling for Landskabsøkologi på Kalø.

Padder undersøges af Ringkjøbing Amt.


Dato for sidste opdatering 2002-08-13 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links