Forside In English   
 
Forside
Baggrund
for projektet
Tidligere
undersøgelser
Undersøgelses
programmet
Resultater
Litteratur,
emne opdelt
Litteratur,
alfabetisk opdelt
Links

Skjern Å Naturprojektet

Undersøgelse af effekterne ved Skjernåens genslyngning.

Delprojekt 6

Vandløbsvegetation

Undersøgelser af vandløbsvegetationen skal foretages på de samme strækninger, hvorpå der undersøges fysiske habitatforhold (delprojekt 4) og smådyrsfauna (delprojekt 8) i vandløbet, samt til dels hydrologiske forhold og vegetation på de ånære arealer (delprojekt 7).

Med hensyn til den overordnede strategi for dette delprojekt henvises til beskrivelserne i delprojekt 8.


Formål

Undersøge vegetationsudviklingen efter naturgenopretningen af den nedre del af Skjern Å, herunder hvorledes naturgenopretningen påvirker udbredelsen af Vandranke og Flodklaseskærm. Vegetationsudviklingen relateres til spredningsmæssige forhold og i relation til fysiske habitater, kemiske forhold.


Design og metoder

Før genopretningen foretages en intensiv undersøgelse af vandløbsvegetationen på 3 vandløbsstrækninger i den oprindeligt udrettede Skjern å. Efter genopretningen vil undersøgelserne blive gentaget på 3 strækninger der ligger tæt på de undersøgte strækninger før genopretningen. Strækningerne der undersøges efter genopretningen skal fremtidigt overvåges i det restaurerede vandløb.

På hver 300 m strækning udlægges transekter på tværs af vandløbet. I hvert transekt undersøges vegetationen kvantitativt i kvadrater på 1 m2, beliggende side om side gennem transektet. I hvert kvadrat bedømmes dækningen af de tilstedeværende arter. For at få en vurdering af habitattypen opmåles dybde, substrat samt vandhastighed tæt ved bunden og i 40% af dybden i hvert kvadrat (se delprojekt 4).

Ud over denne kvantitative beskrivelse af vegetationen udarbejdes også en samlet artsliste for alle tilstedeværende arter på vandløbsstrækningen.

De samme målinger gentages på en referencestrækning umiddelbart opstrøms projektområdet således at den klimatisk betingede variation i vegetationen kan vurderes. Referencestrækningen udlægges opstrøms genopretningsområdet, idet den ikke er direkte påvirket af naturgenopretningen, men omvendt ligger i samme vandløbssystem og geografiske region.

For at få dækket udbredelsen og dækningen af vandløbsvegetationen i hele projektområdet registreres vandløbsvegetationen ekstensivt på et antal strækninger i år 2000/2001. Strækningerne gennemsejles og vandløbsvegatationen registreres i tilfældigt udvalgte punkter. I hvert punkt registreres arternes dækningsgrad samt dybden og substrattypen. Samme procedure gentages efter restaureringen. Der udarbejdes også her en samlet artsliste for strækningerne.

Med hensyn til de spredningsmæssige forhold kvantificeres nedstrøms transport af skuddele samt den laterale indvandring fra det ånære areal.


Vandranke og Flodklaseskærm

Udbredelsen af Vandranke og Flodklaseskærm i Skjern Å kortlægges før genopretningen. Forekomsten af Flodklaseskærm registreres ved en sejlads i Skjernåens hovedløb. Søndre Parallelkanal samt afsnørede huller og gamle ålejer gennemgås for at registrere Vandranke. Efter genopretningen beskrives udbredelsen af de to arter ved kortlægning af deres tilstedeværelse i 2003.


Rapportering

Der udarbejdes et statusnotat ultimo år 2000 om situationen før genopretningen, samt et afsluttende notat for hele projektet ultimo år 2003.

De enkelte undersøgelser rapporteres af den institution, der udfører undersøgelserne. Data og resultater overføres til DMU, der inddrager nøgleresultater i den årlige rapportering. Endvidere vil resultater fra denne undersøgelse blive rapporteret samlet i 2004 i forbindelse med den samlede rapportering af overvågningen af Naturgenopretningsprojektet.


Forudsætninger

Registrering af fysiske habitater fra delprojekt 4 på samme strækninger, som vandløbsvegetationen registreres.


Projekt- og driftansvarlige institutioner

Ringkjøbing Amt udfører undersøgelserne af Vandranke og Flodklaseskærm, mens DMU undersøger vegetationen i vandløbet.


Dato for sidste opdatering 2002-08-13 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links