NU SKAL PUBLIKATIONER DER UDGIVES PÅ INTERNETTET PLIGTAFLEVERES TIL NATIONALBIBLIOTEKET!
DMU note!
For DMU gælder dette KUN! publikationer, der udgives udenfor DMUs serier,
altså enkeltudgivelserne/monografierne - uanset om de udelukkende
udgives i trykt udgave eller udelukkende i elektronisk udgave eller begge dele.
En ny lov om pligtaflevering af udgivne værker er trådt i kraft 1. januar 1998, http://www.pligtaflevering.dk/lovstof/index.htm
Et værk er udgivet, når det er tilgængeligt på internettet.
Loven siger bl.a., at STATISKE ELEKTRONISKE VÆRKER/ PUBLIKATIONER på Internettet skal afleveres til Det Kongelige Bibliotek.
I lovens § 1, stk. 2. defineres et statisk værk som en afgrænset mængde af information, som må betragtes som en afsluttet og selvstændig enhed.
Ved statiske værker forstås netpublikationer, som svarer til traditionelt udgivne bøger, tidsskrifter mm., men også til pjecer, kort osv.
HVAD SKAL AFLEVERES?
Det grundlæggende princip er, at alle STATISKE værker skal pligtafleveres, uanset indhold. Selvom værket findes i trykt form, gælder afleveringspligten også netversionen. Se evt. http://www.pligtaflevering.dk/aflevering
/index.htmHVORDAN SKAL NETPUBLIKATIONER AFLEVERES?
Netpublikationer afleveres ved at FREMSTILLEREN ANMELDER dem på en elektronisk blanket, der findes på adressen: http://www.pligtaflevering.dk/blanket/index.htm
Det Kongelige Bibliotek nedtager derefter publikationerne fra nettet.
HVEM SKAL ANMELDE?
Den, der fremstiller det færdige eksemplar til udgivelse, skal anmelde det.
Hvis der er tvivl om, hvem fremstilleren er, skal udgiveren sørge for, at det sker.
HVEM MODTAGER ANMELDELSEN?
Anmeldelsen modtages på Det Kongelige Bibliotek. Anmeldelsesoplysningerne på monografier bliver videresendt til Dansk BiblioteksCenter for registrering i nationalbibliografien. For statslige publikationers vedkommende bliver anmeldelsesoplysningerne videresendt til Statens Information og Det Administrative Bibliotek.
Anmeldelsesoplysninger vedrørende begrænset adgang, f.eks. passwords osv., bliver IKKE videresendt fra Det Kongelige Bibliotek.
HVAD SKAL IKKE AFLEVERES?
Aviser, der opdateres løbende (dynamiske).
Tidsskrifter, der opdateres løbende (dynamiske).
Online databaser, der opdateres løbende.
Hjemmesider.
Indlæg i nyhedsgrupper.
Artikler, der indgår i dynamiske internetaviser, -tidsskrifter og -magasiner.
Artikler, der indgår i online-tilgængelige leksika og lignende, når leksikonet ikke er
udgivet som en helhed.
HVEM BEVARER PUBLIKATIONERNE?
Af sikkerhedshensyn bevares de nedtagne publikationer i to eksemplarer. Det ene bevares på en værkserver på Det Kongelige Bibliotek og det andet på en værkserver på Statsbiblioteket i Århus.
BENYTTELSE AF PUBLIKATIONERNE
Alle nedtagne værker bliver registreret og stillet til rådighed for borgerne på særlige arbejdsstationer på hhv. Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Det vil ikke være muligt at tage digitale kopier af værkerne.
Ifølge bekendtgørelsen til loven må værkerne "alene stilles til rådighed for
enkeltpersoner til personligt gennemsyn eller studium..."
Nedtagne værker bliver således ikke tilgængelige for offentligheden på Internettet.
SIKRING AF KULTURARVEN
Som fremstiller af netpublikationer spiller man en vigtig rolle med hensyn til sikring af den danske kulturarv. Takket være den velfungerende ordning, som man hidtil har haft med bogtrykkere, kan man i dag få adgang til den trykte danske kulturarv 300 år tilbage i tiden!
Nu er netpublikationer sidestillet med trykte publikationer og betragtes som en ligeværdig del af kulturarven, og det er lige så vigtigt at disse værker bevares.
YDERLIGERE OPLYSNING OG INFORMATION
På
http://www.pligtaflevering.dk findes foruden anmeldelsesblanketten, yderligere oplysninger om pligtaflevering, samt lovteksten og Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1041 af 17. december 1997 om pligtaflevering af udgivne værker.Det Kongelige Bibliotek
Pligtafleveringen
Chr. Brygge 8
1219 København K
Tlf. 33 47 44 03
E-mail: jei@kb.dk