![]() |
DMU´s arbejde med sørestaurering studeres effekten af forskellige indgreb i store, lukkede indhegninger som er gjort fast til søbunden. |
Vandet i vores søer bliver desværre ikke altid klart lige så hurtigt som fosforbelastningen falder. Ofte er der tale om en betydelig biologisk træghed. Det kan afhjælpes ved indgreb i fiskebe-standen eller ved genetablering af undervandsplanter.
Manipulation er normalt et negativt udtryk - bare ikke for Erik Jeppesen og Martin Søndergaard, seniorforskere i DMU. De har nemlig set på hvordan vi kan forbedre miljøet i vores søer ved at manipulere med fisk og planter. Erik Jeppesen:
Et eksempel er Engelsholm Sø vest for Vejle. En kraftig nedsættelse af belastningen med næringssalte, var ikke nok til at ændre søens uklare tilstand. Vejle Amt fjernede derfor i perioden 1992-95 ca. 20 tons brasen og skaller, svarende til 80% af den samlede bestand. Indgrebet førte til en betydelig forøgelse i antallet af dafnier og derfor en kraftigt forbedret sigtdybde: fra omkring 1/2 meter i 1992 til 2 meter i 1996.
Hermed var der skabt grundlag for at undervandsplanterne kunne genindvandre. Det skete imidlertid ikke. Derfor besluttede Vejle Amt og DMU at fremme indvandringen af planter ved udplantning.
Resultaterne viste at planterne havde svært ved at etablere sig hvis man ikke beskyttede dem mod vandfugle - simpelt hen ved at hegne planterne ind. Erik Jeppesen forklarer:
DMU arbejder i disse uger i samarbejde med amterne på en rapport der skal sammenfatte erfaringerne med forskellige former for sørestaurering.
![]() |
Seniorforsker Erik Jeppesen |
To slags træghed Kemisk træghed betyder at koncentrationen af fosfor i søvandet forbliver høj, fordi der frigives fosfor fra søbunden hvor det blev ophobet, mens tilførslen var stor. Situationen kan afhjælpes ved at fjerne det øverste, næringsrige bundlag. Biologisk træghed betyder at søen er kommet ind i en negativ spiral: Hvis der er for mange skaller og brasen eller for få undervandsplanter, kan dafnierne ikke opbygge en ordentlig bestand - og så vil der fortsat være for mange planktonalger. |