Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Miljøundersøgelse
Produktionen i bly-zink minevirksomheden i Maarmorilik ophørte i 1990. Miljøtilstanden i området er siden blevet undersøgt ved at analysere for bly og zink i indsamlede prøver af havvand, planter og dyr. Denne rapport præsenterer resultaterne af de undersøgelser, som blev udført i 2002, og vurderer den nuværende miljøtilstand i området. Resultaterne sammenlignes med data fra 1975-2000.

Støv
Spredning af bly og zink med støv fra minevirksomheden er undersøgt ved at indsamle og analysere lavarten snekruslav i området ved Maarmorilik for bly og zink. Denne art kan bruges til at måle støvnedfald, da den udelukkende optager næring fra luften gennem sin overflade.

Ud fra metalmålingerne i transplanteret lav konkluderer vi, at der er et forhøjet blyindhold i transplanteret lav i Affarlikassaa og Qaamarujuk, men ikke i den indre del af Perlerfiup Kangerlua og området udenfor denne fjord, samt at det påvirkede område for zink er mindre end for bly. Der er ikke nogen tydelig tidsmæssig udvikling i lavplanternes bly- og zinkbelastning i perioden 1997 til 2002.

Havvand
Forureningen af havvandet er formindsket markant efter minevirksomhedens ophør. Der afgives nu kun små mængder bly fra deponeret "tailings" og gråbjerg på bunden af Affarlikassaa, mens der stadig frigøres zink, dog tydeligt mindre end mens minedriften fandt sted. Blyindholdet i fjordens bundvand var i 2002 ca. 1000 gange lavere og zinkindholdet ca. 14 gange lavere end i 1988-1989. Også overfladevandets metalindhold er faldet væsenligt i Affarlikassaa og i Qaamarujuk. I 2002 kunne der således ikke påvises forhøjede bly- og zinkværdier i de øvre vandlag af Affarlikassaa. Det samme var tilfældet i 1999-2000.

Tang
Brunalger, som vokser i tidevandszonen, optager metaller fra det omgivende vand og kan derfor anvendes til at måle forureningen af havvandet. Fra 2000 til 2002 har blykoncentrationen i tang stort set ikke ændret sig, mens zinkkoncentrationen faldt. Set over hele undersøgelsesperioden (1982-2002) er både bly- og zinkkoncentrationen i tang dog faldet, og blykoncentrationen er faldet mere end zinkkoncentrationen. Efter minens lukning i 1990 er bly- og zinkniveauet i tang faldet i de fleste områder, mest markant i Affarlikassaa, tæt ved Maarmorilik og under Sorte Engel fjeldet og mest markant for bly. Der er dog også områder, hvor zinkkoncentrationen er uændret i perioden efter minens lukning. Det gælder især området i den indre del af Qaamarujuk og på denne fjords nordkyst.

Blåmusling
Blåmuslinger i tidevandszonen optager også metaller fra havvandet samt fra alger og partikler. I blåmuslinger indsamlet i 2002 er der forhøjede værdier af bly i fjordene Affarlikassaa, Qaamarujuk og Perlerfiup Kangerlua. Blåmuslinger med forhøjede zinkkoncentrationer findes kun i Qaamarujuk. Bly- og zinkkoncentrationen i blåmuslinger har været faldende gennem en årrække, men blykoncentrationen falder kun meget langsomt, fordi muslingerne ikke kan udskille en del af det bly, de én gang har optaget. Undersøgelser viser også, at nye generationer af blåmuslinger (små muslinger) er væsentligt mindre blybelastede end ældre, større muslinger. Forureningsbelastningen måles også ved at flytte (transplantere) uforurenede blåmuslinger til Maarmorilik-området og undersøge deres bly- og zinkoptagelse efter mindst et års transplantation. Disse undersøgelser viser, at der stadig er forureningskilder tilbage efter minedriftens ophør, men belastningen er stadig faldende og betydeligt lavere end mens minedriften fandt sted.

Fisk og rejer
Blykoncentrationen er lav i ammassat og i kød fra plettet havkat og alm. ulk fanget ved Maarmorilik i 2002. Lever fra plettet havkat og ulk undersøges for at vurdere den tidsmæssige udvikling i blyforureningen. I begge arter fandtes i 2002 forhøjede blyværdier ved Maarmorilik. Niveauet svarer til, hvad der er fundet efter minedriftens ophør og i de sidste år, hvor der var minedrift. I Qaamarujuk er der i 2002 forhøjede blyværdier i rejer i forhold til referenceområdet. Blykoncentrationen er betydeligt højere i rejernes hoved- og skaldele end i rejernes kød. Set over hele perioden 1988-2002 har blykoncentrationen været faldende, dog mest i begyndelsen af perioden.

Sundhedsrisici
I de tilfælde, hvor der i 2002 er konstateret forhøjet blyindhold i marine organismer ved Maarmorilik, vurderes det ikke at indebære sundhedsmæssige risici for mennesker. Dette gælder dog ikke for blåmuslinger, hvor blyindholdet i Affarlikassaa, Qaamarujuk og Perlerfiup Kangerlua fortsat er så højt, at det frarådes at indsamle og spise muslinger fra disse fjorde.

Samlet vurdering
Undersøgelserne i 2002 viser, at der i Maarmorilik-området fortsat - også efter minedriftens ophør i 1990 - findes forureningskilder, som bevirker, at der kan måles forhøjede bly- og zinkniveauer i miljøet. Set over flere år har forureningsniveauet dog som helhed været tydeligt faldende, især efter minevirksomhedens ophør i 1990, og de områder, som er bly- og zinkforurenede, bliver efterhånden mindre og mindre.

Hele rapporten i pdf. format (927 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000