Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001

R. Dietz et al. 2002.

Faglig rapport fra DMU, nr. 413

Resumé

I forbindelse med Fyns Amts overvågning af de kystnære farvande omkring Fyn er der i 2001 foretaget en kortlægning af vegetationsforholdene på følgende lokaliteter: Romsø, Vresen, Fyns Hoved, Lillegrund, Odense Fjord, Seden Strand, Det Sydfynske Øhav, Kertinge Nor, Kerteminde Fjord og Wedellsborg Hoved.

Undersøgelserne har vist at:

Ålegræs dybdeudbredelse ved Romsø har været god i år hvilket kan hænge sammen med en generelt god sommersigtdybde. Den tidslige ud-vikling viser dog, at der gennem undersøgelsesperioden har været en signifikant faldende dybdeudbredelse. Undersøgelserne viser også, at ålegræssets gennemsnitlige dækningsgrad er reduceret markant gennem årene. Der er ikke i 2001 konstateret nævneværdige forekomster af eutrofieringsbetingede alger. Undersøgelse af antallet af makroalgearter viser, at der er et signifikant fald i artsantallet gennem årene. Undersøgelser af algernes dominansforhold viser, at et stort antal arter bidrager til den samlede dækningsgrad, og specielt i 2001 domineres samfundet ikke af enkelte arter. På trods af et faldende artsantal må vegetationsforholdene i 2001 ved Romsø betragtes som tilfredsstillende.

I 2001 er der ikke registreret forekomst af ålegræs ud for Fyns Hoved. I 2001 er der ikke ud for Fyns Hoved konstateret forekomster af løstdrivende alger. Antallet af algearter er siden 1997 forøget på transekten. I 2001 er det specielt antallet af flerårige arter der er gået frem. Som konstateret ved Romsø bidrager et stort antal arter til den samlede dækningsgrad, og beregninger af dominansforholdet i 2001 viser at vegetationsforholdene har været gode.

I Odense Fjord har der gennem undersøgelsesperioden været store tidsmæssige variationer i ålegræssets dækningsgrad. De seneste år synes dækningsgraden dog at være blevet forøget. Undersøgelser af ålegræssets dybdeudbredelse fra maj-oktober viser, at i foråret er dybdegrænsen stor på grund af forekomst af mange frøplanter. En stor del af disse planter forsvinder hen over sommeren hvilket bevirker at dybdegrænsen falder. Forekomsten af eutrofieringsbetingede alger har været ringe i 2001, og den samlede dækningsgrad af disse alger er faldet markant de seneste år.

Ålegræs forekommer i den nordlige og midterste del af Seden Strand. I forhold til tidligere års undersøgelser er ålegræssets dækningsgrad i området forøget og planterne forekommer længere inde end tidligere observeret. I Seden Strand udgøres den fasthæftede vegetation dog overvejende af avgræs. I store dele af Seden Strand falder dybdegrænsen af ålegræs sammen med den maksimale dybde i området. Men omkring Hassel Øre når ålegræs ned på en vanddybde på 5,7 m hvilket er bemærkelsesværdigt i forhold til den øvrige del af Odense Fjord. Undersøgelse af vegetationsforholdene fra maj-september viser, at forekomsterne af havgræs er størst i august. Foruden fasthæftede planter domineres vegetationen i Seden Strand af eutrofieringsbetingede alger, hovedsageligt af søsalat.

Målinger af den gennemsnitlige maksimale dybdegrænse for ålegræs i Det Sydfynske Øhav i perioden 1988-2001 viser, at der ikke har været en signifikant udvikling i ålegræssets dybdeudbredelse. På de nye transekter ved Drejø har den maksimale dybdeudbredelse varieret fra 3,9-5,2 m. Ved Strynø er den maksimale dybdeudbredelse målt til 5,3 m og ved Skarø til 5,4 m. Udbredelsen af ålegræs har generelt i 2001 været god. Således har dækningsgraden på større vanddybder været over gennemsnittet for hele undersøgelsesperioden 1988-2001. Forekomsten af eutrofieringsbetingede alger har været forholdsvis ringe i 2001. I maj, hvor forekomsterne er størst, domineres de løstdrivende måtter af bruntråd, men senere på året afløses disse af alm. vandhår. Undersøgelserne i Det Sydfynske Øhav viser at vegetationsforholdene i 2001 generelt har været gode med en god horisontal og vertikal udbredelse af ålegræs og moderate forekomster af løstdrivende trådalger.

I Kertinge Nor er ålegræssets maksimale dybdegrænse bestemt af den maksimale dybde i området. I modsætning til tidligere er der ikke konstateret forekomst af ålegræs i Kerteminde Fjord. På de undersøgte transekter i Kertinge Nor dækker ålegræs op til 90% af bunden, men der forekommer også mange bare pletter som bevirker at den gennemsnitlige dækningsgrad bliver forholdsvis lav. Foruden ålegræs forekommer der en del andre blomsterplanter. På lavt vand er der således registreret bevoksninger af Alm. havgræs og Langstilket havgræs. På dybere vand er der fundet bevoksninger af Børstebladet vandaks og Vandkrans. De største forekomster af disse planter er konstateret på lavt vand. I Kertinge Nor udgøres de eutrofieringsbetingede alger af arter som Alm. vandhår, Krølhårstang og Søsalat. Forekomster af alger er meget spredte. De største forekomster er konstateret i den yderste del af Noret, specielt på lavt vand. I Kerteminde Fjord er der kun konstateret spredte forekomster af specielt Krølhårstang.

I 2001 er dybdegrænsen af ålegræsset ud for Wedellsborg Hoved målt til 4,9 m, hvilket er en af de største dybdeudbredelser der er målt på transekten. Den forholdsvise gode dybdeudbredelse kan hænge sammen med, at den gennemsnitlige sommersigtdybde også i 2001 har været god. På trods af en god dybdeudbredelse i 2001 er ålegræssets dækningsgrad gennem årene gået markant tilbage. I 2001 er der ikke konstateret forekomst af løstdrivende alger ud for Wedellsborg Hoved. Selv om forekomsterne af eutrofieringsbetingede alger svinger meget gennem årene er der dog en tendens til, at forekomsterne er aftaget de seneste år. Antallet af algearter har været signifikant faldende siden 1993. Undersøgelser af algernes dominansforhold viser, at et stort antal arter bidrager til den samlede dækningsgrad, og specielt i 2001 er vegetationsforholdene gode.

Siden 1993 er der sket en gradvis forøgelse i dybdeudbredelsen af ålegræs i området nord for Vresen. I 2001 er dybdeudbredelse målt til 7,9 m. Den forholdsvis store dybdeudbredelse kan skyldes at den tidsvægtede sommersigtdybde også her har været stor. Målinger i 2001 viser imidlertid, at siden 1997 er ålegræssets dækningsgrad gået markant tilbage. Antallet af eutrofieringsbetingede alger i 2001 har været meget ringe og har dækket mindre end 10% af havbunden. Beregninger af dominansforholdet viser at vegetationen ud for Vresen har en stor artsdiversitet, uden at enkelte arter dominerer.

Bedes citeret: Rasmussen, M.B. (2002): Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001. Danmarks Miljøundersøgelser 140p. - Faglig rapport fra DMU nr. 413 http://faglige-rapporter.dmu.dk

Hele rapporten i pdf format (1697 KB)

Dato for sidste opdatering 2003-02-28 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links