Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Afstrømningsforhold i danske vandløb

Niels B. Oversen

Faglig rapport fra DMU, nr. 340

Dansk abstract

Rapporten giver en landsdækkende beskrivelse og analyse af afstrømningsforholdene i de danske vandløb. Grundlaget for rapporten er den omfattende samling af hydrometriske data, der er indsamlet siden 1917. Afstrømningsforholdene beskrives bl.a. ud fra en række karakteristiske parametre, varighedskurver, ekstremværdi- og trendanalyser. Fastlæggelse af referenceperiode for beregning af medianminimum er analyseret. Rapporten giver et samlet overblik over den nationale hydrometriske datasamling i form af kort, oversigtstabeller og nøgledata.

Afstrømningsregistrering
Systematisk registrering af afstrømning i Danmark påbegyndtes omkring 1917. I dag findes næsten 400 målestationer, hvor afstrømningen måles kontinuerligt, og stationerne er fordelt i de omkring 64.000 km vandløb, der findes i landet. Det samlede opland til målestationerne udgør ca. 55 % af landets areal. Danmarks længste vandløb er Gudenåen (149 km), og den afvander et område på godt 2600 km2. Skjern Å er derimod den vandrigeste med en middelvandføring på ca. 37.000 l/sek.

Dataopsamling
Vandstanden er igennem mange år blevet registreret ved manuel aflæsning af en vandstandsskala ved mange af stationerne, men automatiske papirskrivere har også været i drift siden begyndelsen af århundredet. I dag registreres næsten udelukkende med datalogger og evt. med telefonforbindelse til stationerne. Normalt sker selve registreringen dog stadig med lod og flyder i en målebrønd. Vandføringsmålinger foretages normalt med vingeinstrument.

Strømhastighed og faldforhold
Danske vandløb har faldgradienter, der næsten udelukkende ligger i intervallet 0,1 til 10 promille. Der er en tendens til, at gradienten aftager nedstrøms i vandløbssystemet (jo nærmere kysten), men der er betydelige afvigelser mellem de forskellige dele af landet. F.eks. kan de Bornholmske vandløb have relativt store gradienter. Middelstrømhastigheden i vandløbene varierer fra ca. 0,1 til 1,0 m s-1, og hastigheden er oftest størst i store vandløb. Den gennemsnitlige strømhastighed i danske vandløb er ca. 0,3 m s-1.

Udviklingstendenser i klima og afstrømning
De gennemførte trendanalyser af årlig middelnedbør og årlig middeltemperatur for Danmark i de seneste 125 år (1874 – 1998) har vist signifikant stigende udviklingstendenser for begge størrelser. Nedbøren stiger jævnt igennem hele perioden, hvorimod temperaturen stiger mest i de første 50 år af perioden også i 1990’erne. Analyser af regionale nedbørsstationer viser, at stigningen i nedbøren er størst i Vest-, Midt- og Sønderjylland. Opgørelser over vandforbruget i Danmark viser, at forbruget er øget indtil starten af 80’erne og derefter er faldet. Idet nedbøren er af størst betydning for afstrømningen, vil man på denne baggrund forvente stigende afstrømninger i de danske vandløb.

Trendanalyserne af årlige afstrømningsdata (årsmiddel, årsmaksimum og årsminimum) bekræfter stigende tendenser for de fleste af de 39 analyserede stationer både ved analyse af hele driftperioden og af perioden 1971-98. De fleste stigende udviklingstendenser ses i årsmiddelafstrømningen. Det har ikke været muligt at udrede regionale forskelle i resultaterne af trendanalyserne på de årlige afstrømningsdata.

Medianminimumafstrømning
Medianminimumafstrømningen, der er den værdi, der i gennemsnit bliver underskredet i hvert 2. år, anvendes generelt i forbindelse med administration af vandløb og vandressourcer.

Det enkelte års minimumvandføring kan afvige betydeligt fra medianminimum. I meget tørre år kommer niveauet i mange vandløb ned under halvdelen af medianminimum, og i nogen vandløb helt ned på omkring en fjerdedel. Som en konsekvens heraf er fastsættelsen af medianminimumafstrømningen følsom overfor valg af beregningsperiodes længde og starttidspunkt.

Ekstreme afstrømningsbegivenheder
Ved hjælp af lange tidsserier kombineret med tilpassede fordelingsfunktioner kan sandsynligheden for ekstreme afstrømningsbegivenheder estimeres. I Danmarks anvendes ofte T-års værdier, der er i gennemsnit over- eller underskrides hvert T’ende år. T kan f.eks. være 2, 10, 20, 50 eller 100 års begivenheder, og værdierne anvendes bl.a. i forbindelse med bl.a. landbrugs- og afvandingsinteresser, brokonstruktioner, fisketrapper, restaureringsprojekter og dimensionering af diger.

Referenceperiode
På baggrund af rapportens analyser og vurderinger samt tidligere undersøgelser anbefales det, at beregning af medianminimum, medianmaksimum og middelafstrømning foretages på grundlag af data for perioden 1971 – 1998, og at det i 2001 forlænges til en 30 års periode (1971 – 2000). På længere sigt anbefales det, at referenceperioden bliver fremrykket ved begyndelsen af hvert nyt årti. Den hidtidige anbefaling af referenceperiode fra Fagdatacenter for Hydrometri har været 1971 – 1990. Ved ændringen af referenceperioden til 1971 – 1998 sker der som gennemsnit betragtet en reduktion i niveauet for medianminimumafstrømning på ca. 4 %. Afvigelsen mellem de 2 perioden er forskellig i de enkelte vandløb, men der er ikke konstateret regionale tendenser.

Karakteristik af afstrømningen
Der er store forskelle på afstrømningsmønstret i de danske vandløb. Varighedskurver er et godt værktøj til beskrivelse og analyse heraf. Nogle har en meget konstant afstrømning med lille forskel mellem vinter- og sommervandføring og uden særligt store stigninger f.eks. i forbindelse med kraftig nedbør. Andre har en meget varierende vandføring med stor afstrømning i nogle perioder og meget kraftig respons på nedbørsbegivenheder, og samtidig kan de være næsten udtørrede i sommerperioden.

Karakteristisk forskel på små og store vandløb
Analyser af sammenhænge mellem vandføringsparametre, der kan anvendes som indikatorer for økologiske forhold, viser at der er en veldefineret forskel mellem små og store vandløb og mellem regioner i landet. I større danske vandløb er variationerne generelt mindre end i små. F.eks. overskrides et niveau på 7 gange medianvandføringen kun mellem 0 og 1,5 gange pr. år i store vandløb, hvorimod det sker mellem 1,5 og 5 gange i små vandløb. Forholdet mellem medianminimum og medianvandføringen er mellem ca. 0,1 og 0,4 i små vandløb, og det er mellem ca. 0,3 og 0,6 i større vandløb.

Sammenhæng mellem afstrømningsforhold og biologisk vandløbskvalitet
Resultater af en korrelationsanalyse mellem såkaldte strømningsøkologiske parametre og Dansk Vandløbs Fauna Indeks viser tydeligt, at den biologiske vandkvalitet generelt er dårligst i vandløb med den største variation i vandføringen. Det vides endnu ikke om korrelationen skyldes at variationen i vandføringen har betydning for smådyrsfaunaen eller om den skyldes andre faktorer, der både er korrelerede med strømningsforhold og den biologiske vandløbskvalitet. Dette kan f.eks. være tilfældet med koncentrationen af organisk stof. De strømningsøkologiske parametre er tæt indbyrdes korrelerede, og det er endnu usikkert hvilke variable, der i givet fald har mest betydning for vandløbets økologi. Der er derfor behov for mere detaljerede analyser af sammenhænge mellem strømningsøkologiske parametre og invertebrater i vandløbet.

Middelafstrømning - fordeling i Danmark
For Danmark som gennemsnit er den årlige middelafstrømning opgjort til 10,1 ls-1 km-2 svarende til 318 mm. I de østlige dele af landet ligger middelafstrømningen omkring 200 mm pr. år, og i nogen delområder er den kun 100 mm. I de vestlige dele af landet er middelafstrømningen omkring 400 mm pr. år. I dele af Midt- og Sydjylland er niveauet omkring 600 mm. De betydelige forskelle i afstrømningsmængderne er betinget af forskelle i nedbør og fordampning samt i regionale grundvandsstrømninger og vandindvinding. I år med små nedbørsmængder, som f.eks. 1976 og 1996, kan årsmiddelafstrømningen på landsplan være mindre ned 200 mm, og i nedbørsrige år, som f.eks. 1981 og 1994 kan den komme op over 450 mm.

Ekstremafstrømning – fordeling i Danmark
Minimumafstrømningen viser meget store afvigelser mellem de forskellige dele af landet. I de østlige dele af landet er medianminimumafstrømningen omkring 0,5 l s-1 km–2, og i de vestlige dele omkring 10 gange så stor. Det er især forskelle i jordtyper og grundvandsmagasiner, der er årsag til de store forskelle i minimumafstrømning.

Tilsvarende findes betydelige forskelle i maksimumafstrømningen. Områder med meget lerjord har meget lav infiltrationskapacitet for nedsivning af regnvand, og har derfor meget store værdier for medianmaksimum, typisk mellem 50 og 100 l s-1 km-2. På Bornholm findes de største værdier på mere end 100 l s-1 km-2. I de mere sandede dele af landet er maksimumafstrømningen mindre, typisk mellem 20 og 40 l s-1 km-2 .

Hydrologiske regimer
En gruppering af vandløbene i forhold til karakteristiske vandføringsparametre er foretaget ved clusteranalyse. Denne analyse bekræfter, at der er store forskelle mellem strømningsforholdene i det østlige og vestlige Danmark.

Vandbalance
Betragtes vandbalancen som middel for hele landet og over en længere periode iagttages en god overensstemmelse mellem nedbør, fordampning og afstrømning. Som middel for Danmark for perioden 1971 – 98 er den korrigerede årlige nedbør 854 mm, den potentielle fordampning 520 mm og afstrømningen 322 mm. For mindre regioner eller kortere tidsperioder kan der optræde betydelige afvigelser. De væsentligste årsag til dette er grundvandsbevægelse på tværs af topografiske vandskel, vandindvinding og varierende indhold i grundvandsmagasinerne.

Rapporten i PDF format (1265 KB)
Bilagene i PDF format (1868 KB)
Kortene i PDF format (3322 KB)

Dato for sidste opdatering 2001-02-22 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links