Isalger er mikroskopiske planktonalger der har tilpasset sig de ekstreme forhold på undersiden af havisen i polaregnene. De udgør første led i et særdeles produktivt marint økosystem der det meste af året opererer ved temperaturer under frysepunktet.
Temperaturen er gennem de sidste hundrede år steget med ca. 0,6 grader, og observationer fra satellitter viser at der langs Grønlands østkyst nu er isfrit vand 6-8 dage længere end tidligere. Det lyder måske af marginaler; men i et sart økosystem, der normalt kun er isfrit ca. 60 dage om året, kan de små marginaler være af stor betydning.
DMU leder et stort forskningsprojekt i Nordøstgrønland. Projektet undersøger hvordan ændringer i havisens udbredelse på den nordlige halvkugle påvirker primærproduktionen og stofomsætningen i arktiske marine økosystemer. Projektet bliver støttet af forskningsrådenes særlige "Global Change"-pulje og omfatter flere danske og udenlandske forskningsinstitutioner.
Når havisen bygges op i det tidlige efterår fanger isen planktonalger fra vandet. De bliver kimen til næste års isalger. De ligger indefrosset i dvale og venter på foråret hvor solen igen er på himlen døgnet rundt. Algerne samler sig på undersiden af den 1-meter tykke havis. Her lever de i et ekstremt miljø med saltholdigheder der er flere gange højere end i havvandet og temperaturer der når langt under frysepunktet for almindeligt havvand.
Trods de specielle forhold har isalgerne en kolossal vækst i forårsmånederne. Algerne udnytter optimalt det sparsomme lys og næringssaltene i havvandet under isen. Snart farver de undersiden af isen lysegrøn og en mængde dyr, der udnytter den nye fødekilde omdanner den golde is til et mylder af liv.
Det er en stor udfordring at studere isalgerne i naturen. Forskerne må save store huller i den tykke havis for at bringe sig selv og måleudstyr ind under isen. DMU har netop udviklet en målesonde, der kan måle isalgernes produktion. En lille computer styrer en motor der i meget små trin borer en iltelektrode op i isen. Data opsamles automatisk og fortæller forskerne hvor meget kulstof algerne producerer.
Testen af sonden er nu afsluttet med et meget positivt resultat. Den er klar til den store indsats i juni måned næste år hvor et større forskerhold drager til Nordøstgrønland for at afklare betydningen af isalgerne og en evt. klimaændring.
|
Feltarbejde i Nordøstgrønland: Forskerne må save store huller i havisen for at kunne komme ned under den 1-meter tykke is med måleudstyr. |