DMU har netop påvist at den grønlandske blisgås har vigtige rastepladser i Vestgrønland. Under forårstrækket raster gæssene her i 10 dage hvor de æder i døgndrift inden de flyver videre til ynglepladserne. For at sikre bestandene vil det derfor være vigtigt at beskytte gæssene mod forstyrrelser fra råstofefterforskning og turisme i denne periode.
Biologerne Christian Glahder og Tony Fox er tilfredse. Efter uheld i 1997 har de endelig fået signal tilbage fra "deres" grønlandske blisgæs. Signaler der viser at gæssene er nået hele vejen fra Irland, via Island til ynglepladserne i Vestgrønland - med en satellitsender på ryggen.
Den grønlandske blisgås har det egent-ligt godt. Bestanden er i fremgang efter at man bl.a. har begrænset jagten mens den overvintrer i Irland og Skotland; men den samlede bestand er kun på 30.000 fugle. Derfor er det fortsat vigtigt at beskytte bestanden. Christian Glahder forklarer:
- Vi kendte gåsens vinteropholdssted og dens ynglepladser. Vi kendte også enkelte rastepladser i Island og i Vestgrønland. Det vi manglede for at kunne beskytte gåsen gennem hele året var et bedre kendskab til dens trækruter og især til de rastepladser den tanker op på under forårstrækket. Denne sidste optankning er nemlig af vital betydning for gåsens ynglesucces. Her er satellitmetoden specielt velegnet til at finde ud af hvor længe gæssene opholder sig på rastepladserne.
For at undersøge disse spørgsmål satte biologerne i foråret 1997 små satellitsendere på ryggen af 7 gæs. Desværre holdt disse sendere meget hurtigt op med at virke og kun én nåede til Island hvor signalet pludselig forsvandt. Forsøget blev derfor gentaget i 1998 hvor biologerne satte sendere på 6 gæs. Denne gang gik det bedre og 3 af gæssene nåede frem til Vestgrønland med aktive sendere.
Resultaterne bekræfter at den grønlandske blisgås under forårstrækket bruger rastepladser både i Island og Vestgrønland. Den samlede trækrute er 3.000 km og undervejs flyver gæssene med op til 100 km i timen. Christian Glahder:
![]() |
Trækruter for 4 grønlandske blisgæs med angivelse af raste- og ynglepladser. Ved at sætte satellitsendere på ryggen af gæssene har DMU-forsker fået bekræftet af denne relativt lille gåsebestand har vigtige rastepladser i Vestgrønland. |
- Opholdet i Vestgrønland er vigtigt fordi vi har set at gæssene her nærmest æder i døgndrift. De opholder sig tæt ved indlandsisen hvor de især æder de næringsrige nederste dele af kæruldens stængler.
Forskerne vil forsøge at få mærket endnu en gruppe gæs til næste år så de kan få udbygget kendskabet til rastepladserne i Vestgrønland. Der er nemlig tale om flere mindre rastepladser fordelt over en 500 km lang strækning fra Nuuk i syd til Ilulisat i nord.
Rastepladserne ligger i et område hvor efterforskningen efter råstoffer er under hastig udvikling. DMU vil derfor anbefale Råstofdirektoratet i Grønland at disse ny-opdagede rastepladser medtages som områder hvor helikoptorflyvning og andre forstyrrende aktiviteter begrænses under den grønlandske blisgås ophold, dvs. fra 1-20. maj.
![]() |
Grønlandsk blisgås med satellitsender monteret på ryggen. De små sendere blev limet på ryggen og fæstnet med et seletøj af bukseelastik. Senderne falder af efter cirka et år. |
![]() |
Biolog Christian Glahder |