Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Kommentarer fra Naturrådet

Naturrådet har behandlet DMU’s udkast til indholdsfortegnelse for den kommende Miljøtilstandsrapport. Vi har en række bemærkninger og tilføjelser som anført nedenfor. Ved mødet den 10. november vil vi kunne uddybe vores bemærkninger yderligere.

Vi skal i øvrigt gøre opmærksom på, at der i bemærkningerne til Århuskonventionen er anført at det skal overvejes hvorledes Naturrådets kan blive styrket i forbindelse med udarbejdelsen af Miljøtilstandsrapporter mv. Dette vil Naturrådet vende tilbage til, idet man blot for en ordens skyld skal gøre opmærksom på, at rådet ikke opfatter nærværende høring som en væsentlig styrkelse af Naturrådets inddragelse.

Naturrådet vil opfordre DMU til som ledetråd i hele rapporten at have en økologisk bæredygtighedsbetragtning for øje – især i de forskellige tema-afsnit, som derved vil kunne få yderligere tyngde.

Konkrete bemærkninger til indholdsfortegnelsen:

Landbrug – afsnit 1.3.
Det foreslås at afsnittet kommer til at indeholde en sammenligning af de forskellige driftsformer: svin, kvæg, planteavl, både inden for den konventionelle og økologiske retning i forhold til

  1. arealanvendelse: Hvor stor en del af det danske areal beslaglægges til de forskellige produktionsgrene (herunder svineproduktion). Hvordan er arealanvendelsen på de forskellige bedriftstyper. Hvad betyder denne arealanvendelse for biodiversiteten tilknyttet det dyrkede areal.
  2. næringsstofforbrug og tab: Sammenligning mellem de forskellige produktionsretninger. Også tab af fx methan og lattergas.
  3. energiforbrug per produceret enhed.
  4. pesticidforbrug,
  5. biodiversitetspåvirkning (forskelle på antallet og kvaliteterne i småbiotoperne, på halvnaturarealerne osv.)
  6. Hvad er de forskellige driftsformers samfundsmæssige betydning (arbejdspladser, import/eksport).

Dette for at kunne vurdere de forskellige specialiseringsretningers bæredygtighed. Og der i princippet tale om uafhængige sektorer - derfor vil man få et mere nuanceret billede af landbruget.

Under Agenda 2000 foreslås det at beskrivelsen omfatter

  • Dels de uudnyttede muligheder som ligger i Agenda 2000, fx modulation, målrettet anvendelse af de nationale konvolutter, ekstensiveringspræmien m.v. Hvad betyder det at der ikke ligger nogle målsætninger for naturen i landbrugspolitikken?
  • Dels støtteordningerne i sig selv, herunder en vurdering af den antagelse af lavere priser medfører en generel ekstensivering af produktionen. (Erfaringer fra projektet: Planlægning og miljøkonsekvensvurderinger af støtteordninger i det åbne land kan evt. inddrages).

Landbrug – afsnit 1.3.2.:
Der savnes to punkter, der kunne kaldes

  • Det industrielle landbrugs i konflikt
  • Mulighederne for økologisk og naturnær produktion

Energi – afsnit 1.4.1.
Sidste punkt trænger til en skærpelse i retning af:

  • Vækst, energiforbrug og klima – er afkobling mulig når naturgassen slipper op. Er der omstillingsmuligheder til bæredygtige energisystemer.

(kan muligvis i stedet anbringes under 2.5. – klimaændringer)

Klimaændringer – afsnit 2.5.
Under tredje punkt bør tilføjes: effekter på naturen

Vandressourcer – punkt 3.2.1.
Som punkt bør indføjes:

  • Betydning af ændringer i det hydrologiske kredsløb for naturen

Arealressourcen og jordkvalitet

Jordkvalitet 4.2.2
Det foreslås at afsnittet om jordkvalitet omfatter beskrivelse af og vurdering af jordens frugtbarhed, fx tilknyttet forskellige driftsformer. Samt at emner jorderosion, jordpakning m.v. belyses.

Punkt 4.2.3 Tema
Der foreslås indføjet

  • Urbanisering af landskabet

Natur og landskab punkt 4.3.
Under punkt 4.3.1. foreslås tilføjet:

  • Planlagt natur contra fri dynamik
  • Planlægning i det åbne land

Og under punkt 4.3.2. foreslås et selvstændigt punkt om

  • Bioinvasion, herunder spredning af genetisk manipulerede organismer

Mennesket og byerne punkt 5.
Under punkt 5.4. foreslås enten som en tilføjelse eller som et nyt punkt:

  • Bæredygtig byudvikling

Under punkt 5.7. kunne der være grund til en omformulering af det sidste punkt, så der i stedet kommer til at stå: Hvad betyder risiko; skal vi forebygge eller tilpasse os de økolgiske risici?

Med venlig hilsen
John Holten-Andersen
Sekretariatschef


Dato for sidste opdatering 2001-02-13 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links