Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Dansk resumé

Mennesker i Grønland er i højere grad eksponeret for kontaminanter (forurenende stoffer) gennem kosten end mennesker i Europa og Nordamerika. Det skyldes, at traditionelle marine kostemner (fisk, fugle, sæler og hvaler) er af langt større betydning i den grønlandske kost samtidig med, at nogle kostemner indeholder store mængder af kontaminanter.

Tidligere fandtes en vis viden om denne problemstilling, men først i 1999 blev der iværksat en systematisk undersøgelse af forekomsten af kontaminanter i den traditionelle grønlandske kost. Denne rapport præsenterer resultaterne af undersøgelsen, som omfattede de vigtigste kostemner, hovedsagelig udvalgt på basis af kostundersøgelser i byer og bygder i det centrale Vestgrønland. Undersøgelsen har primært omfattet tungmetallerne cadmium, kviksølv og selen samt de såkaldte POP'er, (polychlorerede biphenyler (PCB), dichlorophenyl-trichloroethan (DDT), chlordaner, hexachlorocyclohexaner (HCH), chlorobenzener, dieldrin og toxafen) i de vigtigste dyrearter og væv, som spises i Grønland. Et mindre udvalg af prøver blev også analyseret for coplanare PCB'er, bromerede flammehæmmere (BPDE), kortkædede chlorerede paraffiner (SCCP) og butyltin (TBT).

Undersøgelsen viser, at niveauerne af kontaminanter generelt er meget lave i terrestriske arter samt i kød fra mange marine arter. Høje POP niveauer findes typisk i spæk fra havpattedyr og høje tungmetalniveauer i havfuglelever samt lever og nyre fra sæler og hvaler.

En undersøgelse af grønlænderes indtag af kontaminanter peger på sælkød, sællever, sælnyre, sælspæk og hvalspæk som de dominerende kilder. Kontaminantniveauet i lever fra hellefisk, krabbe, kongeederfugl, ride, hvidhval og narhval samt i nyre fra hvidhval og narhval er også højt men var, bortset fra toxafen i hellefiskelever, ikke en væsentlig kilde i denne undersøgelse, fordi indtaget af dem var lavt.

Kontaminantniveauet i det grønlandske miljø, inklusiv traditionelle kostemner, er generelt lavt sammenlignet med tættere befolkede og industrialiserede områder på den nordlige halvkugle. Denne geografiske forskel er meget udtalt for PCB, DDT, dieldrin, chlordan, total toxafen, TBT, PBDE og SCCP, og i de fleste tilfælde er kviksølvniveauerne også lavere i Grønland. For HCH og HCB ser der ikke ud til at være geografiske forskelle. Derimod er cadmiumniveauet tydeligt højere i organismer fra Grønland end fra tempererede europæiske områder.

Cadmium- og kviksølvkoncentrationerne i denne undersøgelse er i de fleste tilfælde på samme niveau som i andre arktiske områder. Det er tilfældet for alle terrestriske arter og væv. For marine invertebrater og fisk er variationerne større, men der er ikke nogen entydige geografiske forskelle. POP-niveauerne i de terrestriske arter ser i de fleste tilfælde ud til at være lavere i Grønland end i andre arktiske områder, mens der ikke er tydelige forskelle i de marine arter.

Hele rapporten i pdf. format (999 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000