Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Ved samfundsøkonomiske analyser af projekter og tiltag på miljøområdet vil der normalt være behov for både at opgøre omkostningerne og gevinsterne. Det er imidlertid vanskeligt at opgøre miljøpolitikkens gevinster på en måde, så de kan indgå i samfundsøkonomiske analyser. Det forudsætter at der er sket en værdisætning af miljøgoderne og at denne værdisætning er gennemført på en måde, så det er meningsfuldt at vægte miljøgoderne på dette grundlag.

I dette projekt er det undersøgt om det er muligt at identificere miljøøkonomiske beregningspriser til at beskrive miljøgodernes værdi. Miljøøkonomiske beregningspriser har været anvendt i de analyser som bl.a. Finansministeriet og Det Økonomiske Råd har præsenteret af miljøpolitikken i 1990'erne. I Miljøministeriet er beregningspriser tilsvarende blevet anvendt i analyser og projektvurderinger, bl.a. udført af eksterne konsulenter.

Med dette forprojekt om miljøøkonomiske beregningspriser har det været ønsket at foretage en kvalitetsvurdering af de anvendte værdisætninger. Endvidere har det været ønsket at vurdere om man kunne overføre beregningspriser fra undersøgelser i udlandet eller på EU-plan til brug i Danmark, såkaldt "benefit transfer".

Rapporten giver både en generel introduktion til spørgsmålet om værdisætning, herunder til de metoder der er udviklet i litteraturen til at værdisætte, såvel som en mere indgående vurdering af de beregningspriser og værdisætninger som er tilgængelige på de enkelte delområder. Rapporten har karakter af et survey af de tilgængelige beregningspriser og de metodemæssige problemer som er knyttet til disse.

Rapporten konstaterer, at der særligt på luftforureningsområdet foreligger forsøg på at værdisætte skaderne ved en række forskellige emissioner. Disse værdisætninger er foretaget specifikt for Danmark under det fælles-europæiske forskningsprojekt ExternE. Luftemissionerne har relevans langt ud over selve luftområdet, i særdeleshed for affaldsektoren hvor genanvendelse skal vurderes overfor skaderne ved bl.a. forbrænding og de hertil knyttede emissioner. Ved en nærmere gennemgang af de anvendte beregningspriser for luftemissioner konstateres imidlertid metodiske inkonsistenser særligt hvad angår de bagvedliggende prissætninger af statistisk liv. Nogle af disse inkonsistenser er undgået i de seneste priser publiceret af EUKommissionen (Benefit tables; BETA) men det påpeges at beregningerne fortsat behøver justering for bl.a. danske prisniveauer og for aktualisering af en række ældre bagvedliggende skadesomkostninger.

På andre felter, bl.a. vedrørende vandmiljø og kemikalier, foreligger der ikke forskning eller arbejder som aktuelt gør det muligt at specificere beregningspriser med gyldighed for Danmark. Det vil forudsætte applicering af den multiple-pathway metode som er udviklet indenfor ExternE, samt i øvrigt at der gennemføres et antal originale værdisætningsstudier i Danmark.

Klima-problematikken frembyder særlige vanskeligheder for værdisætningen grundet den store usikkerhed om niveauet for skaderne ved klimaforandringer. Det mest autoritative skøn, som tager flest undersøgelser i betragtning, vurderes at komme fra det internationale klimapanel, hvis medlemmer med store forbehold vurderer at skaderne ved CO2-emission i den nærmeste fremtid befinder sig i intervallet 5-125 USD pr. tons kulstof.

Rapporten gennemgår den internationale litteratur vedrørende værdisætning af naturgoder og økosystemer. Denne litteratur er meget omfattende, og der er i de senere år gennemført flere danske undersøgelser særligt vedrørende værdien af bynære skove. Resultaterne af undersøgelserne varierer imidlertid noget, og heller ikke de udenlandske undersøgelser er særligt entydige. Da præferencerne ikke er de samme hos borgerne i Danmark og i udlandet er det endvidere vanskeligt at slutte noget med gyldighed for Danmark fra resultaterne af de udenlandske studier. Det vil kræve en omfattende kalibrering af resultaterne, en metode som befinder sig på frontlinien rent forskningsmæssigt indenfor benefit transfer litteraturen og som derfor har vanskeligt ved at generere sikre resultater. Forfatterne til denne rapport har ikke set mulighed for at anvise sikre metoder til benefit transfer.

Rapporten afsluttes med forslag til den videre forsknings- og udredningsindsats. På kort sigt er der behov for at skaderne for luftemissioner aktualiseres og gennemregnes på grundlag af danske data og priser. Der er endvidere behov for at udbygge mængden af beregningspriser til en række andre felter, men dette vil forudsætte en mere langsigtet indsats, hvor der både gennemføres originale danske værdisætningsstudier og hvor disse kobles til de naturvidenskabelige data gennem anvendelse af multiple-pathway metoden. I den forbindelse vil der være behov for at afklare en række nøglespørgsmål, herunder om den bagvedliggende beregningspris for statistisk liv i samfundsøkonomiske analyser.

Hele rapporten i pdf. format (923 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000