Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning og konklusion

Der arbejdes i landbruget med opgørelse af næringsstofbalancer på bedriftsniveau. Formålet hermed er at give landmanden et redskab til optimering af sit næringsstofforbrug.

I Landovervågningen er der opgjort næringsstofbalancer på bedriftsniveau på 8 bedrifter i 3 år (1999-2001), på yderligere 22 bedrifter i 2 år (2000-2001) og på endnu 8 bedrifter i et år (2001). Opgørelsen er foretaget via Grønt Regnskabsmodulet i landbrugets EDB-program "Bedriftsløsning".

Undersøgelsen har vist at der er stor variation mellem næringsstofoverskud på ellers ens bedriftstyper. På kvægbrug og planteavlsbrug stiger overskuddet generelt med stigende husdyrtæthed (forbrug af husdyrgødning). På svinebrugene er denne sammenhæng ikke til stede, muligvis fordi der er forskellig næringsstofudskillelse fra søer, smågrise og slagtesvin.

Endvidere er det vist at kvægbrugene i gennemsnit har et overskud der ligger ca. 45 kg N/ha højere end man ville forvente på baggrund af normer for gødskning og standardantagelser for fodring. For svinebrug og planteavlsbrug afviger de opgjorte overskud både i positiv og negativ retning i forhold til forventningen.

For i alt 19 husdyrbrug er der i 2001 desuden opgjort stald- og markbalancer. Ud fra staldbalancen kan der udregnes en næringsstofudskillelse pr. dyreenhed. Denne har vist sig i mange tilfælde at afvige betydeligt fra standard normtallene for næringsstofudskillelse ab dyr - både i positiv og negativ retning.

Årsagen hertil kan være at fodereffektiviteten afviger fra de forudsætninger der ligger til grund for normtal for husdyrgødning. Det kan imidlertid også skyldes at landmanden ikke har estimeret foderudbyttet fra marken korrekt. I så fald er det muligt at næringsstofudskillelsen af dyr vil være mere i overensstemmelse med normerne, men det vil så give en fejl på høstet udbytte i markbalancen.

Det må konkluderes at der er en betydelig usikkerhed på den interne omsætning mellem stald og mark. Det medfører endvidere at der kan være en betydelig usikkerhed på opgørelser som baseres på oplysninger om forbrug af husdyrgødning og på udbytter af foderafgrøder. I forbindelse med det forberedende arbejde til en Vandmiljøplan III er der nedsat en arbejdsgruppe der skal vurdere muligheden for at anvende bedriftsbalancer som reguleringsværktøj i stedet for den nuværende regulering med gødningsnormer og krav til udnyttelse af husdyrgødning.

Hele rapporten i pdf. format (1916 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000