Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Forekomst af "afvigende" isbjørne i Østgrønland

Af Dietz, R., Sonne-Hansen, C., Born, E.W., Sandell, H.T., & Sandell, B.

Faglig rapport fra DMU nr. 359


Abstract

I de seneste år har der været øget fokus på de mulige miljømæssige virkninger af de såkaldte persistente organisk forurenende stoffer i Arktis. Disse stoffer - som f.eks. DDT og PCB - benævnes oftest POP POPer (Persistant Organic Pollutants); et udtryk der refererer til det faktum, at disse stoffer cirkulerer lang tid i miljøet, hvor de bl.a. koncentreres op gennem fødekæden.

Isbjørne er øverst i fødekæden i Arktis, og de modtager derfor forholdsvis store mængder af de fedtopløselige POPer gennem føden, der især består af sælspæk. Isbjørne er dermed særlig udsat for biologiske skader fra POP-erne. Siden 1990 er der på Svalbard fundet 10 tilfælde af hunisbjørne med forandringer i de ydre kønsorganer (såkaldte pseudohermafroditter), hvor klitoris er forstørret. Isbjørne på Svalbard og i Østgrønland har de højeste POP-niveau-er blandt verdens isbjørne, og høje POP-niveauer mistænkes for at have fremkaldt disse forandringer. POPerne er anvendt globalt i landbrug og industri og er også transporeret til arktiske områder med havstrømme og gennem atmosfæren.

I 1999 indledte Danmarks Miljøundersøgelsers Afdeling for Arktisk Miljø og Grønlands Naturinstitut en undersøgelse af POPernes mu-lige påvirkning på ydre og indre organer hos isbjørne i Østgrønland. Studierne, der foregår i samarbejde med fangere fra Ittoqqortoormiit /Scoresbysund og Ammassalik kommuner, har tre hovedformål:


1) at indsamle oplysninger fra de østgrønlandske isbjørnejægere om forekomsten af isbjørne, her især forekomsten af forandringer (synlige afvigelser fra det normale; f.eks. sygdomme) og om fangsten af isbjørne.
2) at undersøge knogler (kranier og penisben) samt organ- og vævsprøver fra 100 isbjørne nedlagt af fangere i Ittoqqortoormiit/Sco-resbysund kommune i årene 1999-2001.
3) at sammenligne forekomsten af forandringer i et historisk og i det nyindsamlede materiale af kranier og penisben fra Østgrønland.

Rapporten sammenfatter resultaterne af undersøgelser af de dele af punkt 1, der berører isbjørne med forandringer. Den generelle forekomst af isbjørne og fangsten på dem er beskrevet i Sandell et al. (2001). I erkendelse af, at de østgrønlandske jægere besidder en omfattende og indgående viden om isbjørne, blev det besluttet at foretage en systematisk indsamling af fangernes viden om isbjørne i Østgrønland.

Der fremkom oplysninger om i alt 1110 isbjørne, der var nedlagt i perioden 1945 til 1999 (Ittoqqortoormiit: 897 dyr, 1951-1999. Ammassa-lik: 213 dyr, 1945-1999). I Ittoqqortoormiit stammede ca. 24% af oplysningerne fra årene efter 1993; i Ammassalik var ca. 82% af oplysninger om fangst af isbjørne fra 1980 og årene efter. Beskrivelsen af fangsten er især baseret på data fra de seneste år. Ud af de 1110 isbjørne var der i alt 13 tilfælde af isbjørne med abnormiteter.

Fire af de 13 forandringer hos isbjørnene fra Østgrønland (sammenklappet lunge, brækket tå, slidte kløer og afbidt bagben), skyldes naturlige skader og sygdomme. De resterende 9 forandringer (1 bjørn med tegn på pseudohermafroditisme, 1 misdannet isbjørneunge, 1 bjørn med 6 dievorter, 2 bjørne med 6 kløer, 1 bjørn med manglende kløer på bagben og 3 bjørne med afvigende pels) må betegnes som medfødte misdannelser og/eller sygdomme af anden art. Disse 9 isbjørne blev observeret blandt mindst 1110 isbjørne, hvilket svarer til en frekvens af forandringer hos ca. 0,8‰ af det samlede antal isbjørne. Et tilfælde af pseudohermafroditisme (0,09%) i Østgrønland er signifikant lavere end frekvensen af sådanne bjørne på Svalbard (ca. 3%). Interviewundersøgelsen antyder derfor, at der ikke umiddelbart er et alarmerende højt tal af isbjørne med forandringer i Østgrønland. Det faktum, at der er observeret forandringer hos bjørne, betyder imidlertid, at der er basis for at foretage nøjere undersøgelser af isbjørnenes sundhedstilstand, da nogle forandringer ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje under jagten eller flænsningen.

Hele rapporten i pdf format (4.443 KB)

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000