Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Narhval



Narhvalen lever i de kolde have omkring Arktisk, bl.a. ved de fleste af Grønlands kyster. En voksen han er ca. 5 meter lang og kan veje op til 1600 kg, hunnen er lidt mindre. Ryggen er spættet grålig mens bugen som regel er lysere, og hvalen har ingen rygfinne. Hannen har en meget karakteristisk 1,5-3 meter lang lige stødtand, som er den venstre fortand der er vokset ud gennem overlæben.
Tanden anvendes som kårde under indbyrdes kampe, hvor hannerne duellerer med hinanden om hunnerne. Narhvalens stødtand har i mange hundrede år været årsag til myter om diverse fabeldyr, heriblandt enhjørningen. Føden består bl.a. af blæksprutter, fisk og krebsdyr. Hunnen bliver kønsmoden når den er omkring 4-7 år, mens hannerne først bliver det ved 8-9 års alderen.

Projekter om Narhvaler ved DMU, Arktisk Miljø, i samarbejde med Grønlands Naturinstitut:

Satellitsporinger af narhvalerne i Baffin Bugten

Dykkeradfærd hos Narhvaler (engelsk)

Publikationer
(Rune Dietz)

Du kan få mere at vide generelt om narhvalen her:

Grønlands Naturinstitut: "Narhvaler"




0


Jonas Teilmann

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000